MKB NederlandMKB Nederland

Merknaam, bescherming, registratie, auteursrecht

MKB-ers beschermen merknaam onvoldoende

Veel ondernemers denken – ten onrechte - dat hun naam goed beschermd is omdat ze hem als handelsnaam of als domeinnaam hebben geregistreerd, blijkt uit onderzoek onder het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel (waarin bijna 10.000 ondernemers deelnemen). Het auteursrecht alleen biedt ook niet voldoende bescherming.

In werkelijkheid kan elk ander de naam gebruiken zolang deze niet is geregistreerd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). MKB-Nederland vindt de cijfers opvallend en zal ondernemers hier meer op gaan wijzen.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts een kwart van de ondernemers die gebruik maken van één of meer merknamen hun merknaam beschermt. Vier op de tien hebben dit niet gedaan en drie op de tien weten het niet. Acht op de tien ondernemers gebruiken een logo. Van deze groep heeft driekwart dit logo niet als merk beschermd.

DRINGEND ADVIES: Registreren bij BBIE
Om een merknaam vast te leggen moet deze geregistreerd zijn de bij de BBIE. Registreren kan online tegen geringe kosten. Ook kunnen via deze organisatie modellen geregistreerd worden en ideeen of ontwerpen vastgelegd worden.

even voorstellen

Thomas Grosfeld

Thomas Grosfeld
secretaris
T 070 3490 415
E grosfeld@vnoncw-mkb.nl

Meer informatie

Documenten

Volgen binnenkort

Interessante websites

notities

Volgen binnenkort

Projectgroep log-in

Leden van het bijbehorende cluster hebben hier binnenkort toegang tot een sharepoint

Zwartboek Wet Markt en Overheid

Zwartboek Wet Markt en Overheid

MKB-Nederland en VNO-NCW maken een zwartboek met praktijkvoorbeelden waaruit heel duidelijk blijkt dat de Wet Markt en Overheid in zijn huidige vorm tekort schiet. Voor dit zwartboek zijn wij op zoek naar voorbeelden van ondernemers. Lees hier meer.

Lees ook deze dossiers