sluit dit venster Welke gemeente is de MKB-Vriendelijkste?

Welke gemeente is de MKB-Vriendelijkste?

Ondernemer: laat uw mening horen!
MKB-Nederland organiseert voor de vierde keer de verkiezing voor de MKB-Vriendelijkste gemeente van Nederland. Deze verkiezing moet gemeenten stimuleren zich meer in te spannen voor ondernemers. Want ondernemers zijn van groot belang voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid.

» lees meer

MKB NederlandMKB Nederland

Midden- en kleinbedrijf neemt gemeenten de maat

Voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland heeft gisteravond in Limburg het startschot gegeven voor de tweede editie van de verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland. De komende maanden zullen ruim 22.000 ondernemers zich in een grootschalig onderzoek uitspreken over het mkb-beleid in hun vestigingsplaats. De winnende gemeente wordt in april 2011 bekendgemaakt tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht. De verkiezing is een initiatief van MKB-Nederland dat wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Het doel is gemeenten te prikkelen om het lokale ondernemersklimaat te verbeteren.

De komende maanden spreken ruim 22.000 ondernemers, gemiddeld 50 per gemeente, zich zowel telefonisch als via vragenlijsten op internet uit over het lokale ondernemersklimaat. Dit grootschalige onderzoek wordt uitgevoerd door HanzeConnect en stoelt op vier pijlers: de tevredenheid van ondernemers in de gemeente, het imago van de gemeente, communicatie en beleid met betrekking tot het mkb en de hoogte van de gemeentelijke lasten voor het mkb. Bij het bepalen van de uiteindelijke rangorde worden aan elk van deze vier indicatoren wegingsfactoren toegekend.
MKB-Nederland heeft vorige week alle gemeenten van Nederland per brief opgeroepen om hun eventuele begrotingsproblemen niet af te wentelen op bedrijfsleven door de ondernemerslasten te verhogen. De hoogte van de gemeentelijke belastingen zal (dus) zwaar meewegen in deze verkiezing. Ondernemers worden actief benaderd om aan het onderzoek deel te nemen, maar kunnen ook uit zichzelf de vragenlijst invullen op www.mkbvriendelijkstegemeente.nl

Welke gemeente zich uiteindelijk de mkb-vriendelijkste van Nederland mag noemen, wordt in april 2011 bekendgemaakt tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht.
In de aanloop naar de landelijke uitkomst wordt ook per provincie een winnaar uitgeroepen. Elke gemeente ontvangt uiteindelijk een onderbouwde rapportage van haar score.

MKB-Nederland heeft de landelijke versie van deze verkiezing voor het eerst in 2008 georganiseerd. De strijd werd toen gewonnen door het Noord-Hollandse Koggenland, gevolgd door Helden (Limburg) en Skarsterlân (Friesland).

Voor meer informatie:
Mieke Ripken, woordvoerster: 06 – 11 351 727
Peter Hagemans, manager regionale organisatie: 015 – 2 191 429 / 06 – 11 351 749

Bijlages

geen bestanden

even voorstellen

Mieke Ripken

Mieke Ripken
woordvoerster
T 070-3490395/06-11351727
E m.ripken@mkb.nl