sluit dit venster Welke gemeente is de MKB-Vriendelijkste?

Welke gemeente is de MKB-Vriendelijkste?

Ondernemer: laat uw mening horen!
MKB-Nederland organiseert voor de vierde keer de verkiezing voor de MKB-Vriendelijkste gemeente van Nederland. Deze verkiezing moet gemeenten stimuleren zich meer in te spannen voor ondernemers. Want ondernemers zijn van groot belang voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid.

» lees meer

MKB NederlandMKB Nederland

Snellere betalingen stimulans voor economie

23 maart 2012
Snellere betalingen stimulans voor economie

Als overheden en bedrijven rekeningen op tijd gaan betalen, is dat een enorme stimulans voor het economisch herstel. Dat zegt MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer waarin zij partijen oproept om de Europese richtlijn inzake de bestrijding van betalingsachterstanden bij handelstransacties snel te behandelen. Het komt nu te vaak voor dat een ondernemer zijn rekeningen te laat krijgt betaald waardoor financiele prolemen ontstaan.

Als de nieuwe richtlijn wordt aangenomen dan krijgt de debiteur automatisch een boete van 40 euro en een rentepercentage van 8 procent over het factuurbedrag voor de kiezen. Ook komt er uniformiteit tussen de verschillende Europese lidstaten, wat de handelstransacties over de grens ten goed komt. De ondernemer komt hierdoor in een sterkere positie en de debiteur wordt aangespoord om op tijd te betalen.

Het is hard nodig dat er strengere regels komen om op tijd te betalen, zegt MKB-Nederland. Mkb-ers hebben al weinig middelen om nieuwe opdrachten zelf voor te financieren. Als rekeningen dan ook nog eens te laat worden betaald, dan zet dat de rem op de bedrijfsvoering.

MKB-Nederland riep al eerder via de actiewebsite www.snellerbetalen.nl gemeenten op om hun betaalgedrag te verbeteren. Door de ranglijsten die op deze website werden gepubliceerd, hebben veel gemeenten het verbeteren van hun betalingstermijnen op de agenda gezet. Hoewel er in verschillende gemeenten verbetering is te zien, lappen nog teveel lokale overheden de termijn van 30 dagen aan hun laars. Ondernemers vinden dit onbegrijpelijk, vooral omdat de overheid aan de andere kant via garantieregelingen als de BMKB en de GO de financieringsbehoefte van het mkb probeert te stimuleren.

MKB-Nederland roept de Tweede Kamer op om het wetsvoorstel snel te behandelen.

1 reacties op dit bericht

Tot anderhalf jaar geleden had ik een ICT bedrijf, www.qi.nl Mijn ervaring is dat de overheid, ook de ministeries, de meest onfatsoenlijke betaler is. Als je belt over een rekening die al weken daarvoor betaald had moeten zijn worden ze boos en zeggen ze: 'we betalen toch rente". Alsof je als bedrijf een bank bent die de overheid kan financieren. Schandalig onfatsoenlijke instelling...

reactie door peter groeneveld op zaterdag 24 maart @ 21:44 uur

reageer op dit bericht

Reageer Uw reactie wordt op de site geplaatst.
MKB-Nederland behoudt zich het recht voor om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Meer nieuws

Voorzitter Michaël van Straalen

Voorzitter Michaël van Straalen

Michaël van Straalen is de voorzitter van MKB-Nederland.
Lees meer over wie Van Straalen is en over zijn dagelijkse bezigheden op zijn persoonlijke pagina.

Prinsjesdag 2015

Prinsjesdag 2015

Een terugblik op de derde dinsdag van september in woord én beeld. Inclusief nieuwsbriefspecial met belangrijkste maatregelen voor het bedrijfsleven.