MKB NederlandMKB Nederland

'Zzp-schap wordt te negatief benaderd'

02 oktober 2015
'Zzp-schap wordt te negatief benaderd'

Het zzp-schap in Nederland wordt te negatief benaderd. Dat blijkt volgens MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP uit het ambtelijk beleidsrapport en de kabinetsbrief hierover. Volgens de ondernemersorganisaties worden zzp'ers ten onrechte afgezet tegen het werknemerschap. Dat terwijl zzp'ers juist over hét kenmerk van ondernemers beschikken. Namelijk dat zij voor eigen rekening en risico aan de slag zijn.

Meerderheid tevreden met zzp-schap
De Nederlandse samenleving is door zelfstandigen zonder personeel steeds ondernemender geworden, stellen de drie ondernemersorganisaties. Zzp'ers zijn voor eigen rekening en risico aan de slag –dat is hét kenmerk van ondernemen- en zijn bovendien in overgrote meerderheid tevreden met deze keuze voor het ondernemerschap. MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP ervaren deze ontwikkeling dan ook als positief.

Zzp'ers ondersteunen met hypotheek
En het is volgens de drie organisaties daarom goed dat het kabinet naar aanleiding van het ambtelijke rapport over zzp geen maatregelen voorstelt met negatieve gevolgen voor de zzp-ontwikkeling, zoals nog besloten lag in het Regeerakkoord.
Tegelijkertijd vinden MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP dat er meer moet worden gedaan om de zzp'ers te ondersteunen. Onder meer door betere mogelijkheden voor pensioenopbouw en het krijgen van een hypotheek.

Zzp-ontwikkeling voorziet in behoefte
Doordat in het rapport van de ambtenaren en de kabinetsbrief het zzp-schap wordt afgezet tegen het werknemerschap wordt het zzp-schap te negatief benaderd, stellen de ondernemersorganisaties.
De zzp-ontwikkeling holt het werknemerschap en de sociale arrangementen voor werknemers niet uit. Zij voorziet echter in een toegenomen behoefte om in vrijheid en onafhankelijkheid werkzaam te zijn en in de behoefte aan flexibiliteit bij opdrachtgevers, stellen zij.
Het is daarom onjuist deze ontwikkeling te kwalificeren als een negatieve keuze, aldus MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP. De overgrote meerderheid van de zzp'ers heeft namelijk nadrukkelijk een voorkeur voor het ondernemerschap.

Geen simpele rekensommen
Net zo goed is het onjuist te stellen dat de keuze voor het zzp-schap gedreven is door verschillen in fiscale en sociale behandeling tussen zzp'er en werknemer. De fundamentele verschillen tussen ondernemerschap -volledig voor eigen rekening en risico werkzaam zijn- en het werknemerschap zijn volgens MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP niet terug te brengen tot simpele rekensommen.

0 reacties op dit bericht

reageer op dit bericht

Meer nieuws

Word lid van MKB Nederland

Word lid van MKB Nederland

Lid worden of eerst meer informatie? Vul hier uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Pensioen3daagse

Pensioen3daagse

Op 3, 4 en 5 november is het weer de Pensioen3daagse. Werkgevers hebben een belangrijke rol bij het informeren van hun werknemers. Wijzer in geldzaken helpt met een toolkit. Organiseer ook een activiteit!