sluit dit venster Welke gemeente is de MKB-Vriendelijkste?

Welke gemeente is de MKB-Vriendelijkste?

Ondernemer: laat uw mening horen!
MKB-Nederland organiseert voor de vierde keer de verkiezing voor de MKB-Vriendelijkste gemeente van Nederland. Deze verkiezing moet gemeenten stimuleren zich meer in te spannen voor ondernemers. Want ondernemers zijn van groot belang voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid.

» lees meer

MKB NederlandMKB Nederland

Biesheuvel roept op tot meer innovatie

04 april 2012
Biesheuvel roept op tot meer innovatie

Ondernemers moeten de kansen grijpen die het innovatiebeleid van het kabinet biedt voor het midden- en kleinbedrijf. Die oproep doet voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland vanochtend in het Financieele Dagblad.

Volgens Biesheuvel slecht het kabinet drempels voor zijn achterban, doordat innovatiegelden makkelijker bereikbaar worden en kennisinstituten meer oog krijgen voor het mkb.

Biesheuvel doet zijn oproep daags na de ondertekening afgelopen maandag van innovatiecontracten door minister Verhagen van Economische Zaken en vertegenwoordigers van topsectoren en wetenschap. Er zijn negen topsectoren aangewezen waarin Nederland internationaal wil uitblinken. Het mkb zit in de teams die de sectoren leiden.

Binnen het mkb wordt betwijfeld of kleinere bedrijven voldoende aan hun trekken komen bij het bevorderen van innovatie. In het verleden ging veel van de overheidssteun naar grote bedrijven. Het kabinet heeft expliciet als doelstelling dat het mkb meer moet van die steun moet profiteren.

Volgens Biesheuvel wordt die doelstelling waargemaakt. “Ik heb het afgelopen jaar in de topsectoren gezien hoe mkb-bedrijven zijn gaan meedoen. Eerst schuchter, maar ondertussen zijn ze volledig aangehaakt en is er een vruchtbare wisselwerking tussen grote en kleine bedrijven.”

Biesheuvel zegt afspraken met Verhagen te hebben gemaakt over de toegankelijkheid van de topsectoren voor zijn achterban. Zo komt er een mkb-loket bij de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s). In deze consortia moeten bedrijfsleven en kennisinstellingen intensiever gaan samenwerken. Het loket is bedoeld als eenvoudige entree voor het mkb.

Specifiek voor het mkb en iets grotere bedrijven heeft Verhagen een innovatiefonds aangekondigd. Daarvoor zou tot eind 2015 € 500 mln beschikbaar zijn.
Het deel van het fonds dat risicodragend kapitaal is, is er nog niet. Biesheuvel gaat ervan uit dat het fonds er komt, ook nu kabinet opnieuw moet bezuinigen. “Ik ben blij dat de minister steeds zijn afspraken heeft kunnen nakomen. Hij heeft niet voor niets gezegd dat naast bezuinigingen en hervormen de economie moet worden gestimuleerd”, aldus de mkb-voorman.

Bron: FD, 4 april 2012

2 reacties op dit bericht

Een steuntje in de rug van de overheid is altijd mooi meegenomen.
Maar mijn ervaring is dat er binnen het MKB voldoende creatief potentieel aanwezig is om de Innovatie een boost te geven. Alleen wordt deze niet altijd op de juiste manier aangeboord!

Ton Verbeek
WakeUp-YourMind
Creating Innovation
www.wakeup-yourmind.nl
info@wakeup-yourmind.nl

reactie door ton verbeek op donderdag 5 april @ 19:19 uur

Cooperatie is als enige in dit land een samenwerkingsverband van 9 maritieme ondernemers die het meest ecologische motorjacht ooit gaan realiseren. Immers, motorjachten (ook in pleziervaart) gebruiken in aanbouw en in gebruik vele materialen c.q. fossiele brandstoffen. Cooperatie Zeewaardig heeft daarop het antwoord. Zij die onze ecologische route mee helpen te realiseren kunnen zich melden bij info@zeezilt.nl of tel.0622591452 Dimp Nelemans

reactie door cooperatie zeewaardig op maandag 16 april @ 16:13 uur

reageer op dit bericht

Reageer Uw reactie wordt op de site geplaatst.
MKB-Nederland behoudt zich het recht voor om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Meer nieuws

Op naar de 100.000

Op naar de 100.000

Op naar de 100.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Neem een kijkje op de website voor inspiratie, info, voorbeelden en de weg naar geschikte kandidaten.

Prinsjesdag 2015

Prinsjesdag 2015

Een terugblik op de derde dinsdag van september in woord én beeld. Inclusief nieuwsbriefspecial met belangrijkste maatregelen voor het bedrijfsleven.