MKB NederlandMKB Nederland

Kamerleden op werkbezoek bij mkb-ambassadeurs topsectoren

01 september 2014
Kamerleden op werkbezoek bij mkb-ambassadeurs topsectoren

Wat houdt het topsectorenbeleid nu in de praktijk in? Wat gaat goed? Wat kan beter? MKB-Nederland en VNO-NCW hebben het initiatief genomen om middels werkbezoeken bij de verschillende ‘ambassadeurs’ die in de topsectoren het mkb vertegenwoordigen Kamerleden (woordvoerders economie/innovatie) van de verschillende politieke partijen beter inzicht te geven. In het werkbezoek van vandaag werd afgetrapt met PvdA-Kamerlid Jan Vos en voorzitter Michaël van Straalen en directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland bij Latexfalt in Koudekerk aan den Rijn en Prosensa uit Leiden.

Het topsectorenbeleid is nu ongeveer 3 jaar onderweg. Kleine topteams per topsector zijn de afgelopen jaren bezig geweest op verschillende onderdelen (onderzoek, innovatie, onderwijs, internationaal, regeldruk) actieagenda’s te formuleren. Ieder topteam bestaat uit een boegbeeld vanuit het grootbedrijf (Ceo's), een vertegenwoordiger vanuit het midden- en kleinbedrijf, vanuit een kennisinstelling en een hoge ambtenaar vanuit het ministerie van Economische Zaken.

Veel mkb’ers zijn van nature creatief en vernieuwend. Veel grote bedrijven zijn ook als mkb-onderneming gestart. Maar mkb-bedrijven lopen door hun schaalgrootte ook tegen meer knelpunten aan dan grote ondernemingen. Het is lastiger financiering te krijgen en hun netwerk is te klein om contact te leggen met onderzoekers. De kracht van het topsectorenbeleid is juist dat er een kruisbestuiving op gang komt tussen bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen als universiteiten, hogescholen of bijvoorbeeld TNO. Over de grenzen van de sectoren heen. Via de topsectoren kunnen ondernemers makkelijker contact leggen met onderzoekers en grotere bedrijven in binnen- en buitenland.

De topsectorenaanpak richt zich op gezamenlijke agenda's rondom onderzoek en innovatie, het verminderen van regeldruk, het benutten van talent en internationalisering. Uitganspunt is ons vermogen om te vernieuwen en te verbeteren: op internationaal niveau zijn we een innovatieve koploper met onze goed opgeleide beroepsbevolking en state-of-the-art kennis. Vaak gaat het daarbij om een aanpak op maatschappelijke vraagstukken als vergrijzing en klimaatverandering.

De komende weken volgen nog bezoeken aan 

  • Van Rijsingen Groep in Helmond, NTS-Group in Eindhoven - met VVD’er Michiel van Veen
  • VAT Logistics in Rotterdam en Hatenboer in Schiedam – met CDA’er Agnes Mulder
  • Enraf Nonius in Rotterdam en Fabrique in Delft – met D66’er Kees Verhoeven

Foto vlnr: CEO Prosensa Hans Schikan, PvdA-Kamerlid Jan Vos, beleidssecretaris innovatie VNO-NCW en MKB-Nederland Thomas Grosfeld en voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland.
fotograaf: Giovanni Smulders

0 reacties op dit bericht

reageer op dit bericht

Reageer Uw reactie wordt op de site geplaatst.
MKB-Nederland behoudt zich het recht voor om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Meer nieuws

Business Guide Brazilië

Business Guide Brazilië

Een Business Guide Brazilië met de zakelijke mogelijkheden maar ook beperkingen van deze groeiende economische mogendheid. Download nu!

Resultaat 2013 inzet 2014

Resultaat 2013 inzet 2014

Bekijk hier wat MKB-Nederland in 2013 heeft bereikt en onze doelen voor dit jaar.