sluit dit venster Word Lokaal Partner

Word Lokaal Partner

Versterk jouw ondernemersvereniging, word Lokaal Partner van MKB-Nederland.
Samen werken we aan een kansrijk ondernemersklimaat.

» lees meer

MKB NederlandMKB Nederland

'Houd startersleningen in ere'

24 oktober 2014
'Houd startersleningen in ere'

MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten bij minister Blok (Wonen en Rijksdienst) voor het voortzetten van de startersregelingen voor de huizenmarkt. Beide organisaties vinden dat het komend jaar zoveel stimuleringsregelingen worden afgebouwd dat het prille herstel van de woningmarkt in gevaar komt. Volgende week wordt de begroting Wonen behandeld in de Tweede Kamer.

Sinds medio 2013 is er sprake van een licht herstel van de woningmarkt. Dit komt voornamelijk door starters. Zij zijn cruciaal voor het op gang brengen en houden van de ketenverkoop, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Een sterke stimulans zijn de startersleningen, waarbij de overheid een verschil overbrugt tussen de prijs van het huis en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen. Inmiddels is de pot van 50 miljoen euro bijna leeg. Volgens minister Blok is een voortzetting niet nodig. Naar schatting hebben ruim tienduizend starters met hulp van de regeling een woning gekocht.

Schenkingsvrijstelling
Als het kabinet zijn zin krijgt, kunnen starters binnenkort geen gebruik meer maken van de startersregeling en de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Hier komt bovenop dat de maximale loan-to-value ratio (de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis) vanaf 1 januari 2015 verder wordt verlaagd naar 103 procent. Drie stimuleringsmaatregelen tegelijk aanpakken is teveel van het goede, vinden de ondernemingsorganisaties. Zij pleiten voor een nieuw budget van minstens 50 miljoen voor startersleningen. Hiermee kan volgens hen het prille herstel worden ondersteund waardoor huishoudens die hun verhuisplannen hebben uitgesteld over de streep kunnen worden getrokken.

0 reacties op dit bericht

reageer op dit bericht

Reageer Uw reactie wordt op de site geplaatst.
MKB-Nederland behoudt zich het recht voor om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Meer nieuws

Ondernemerskredietdesk

Ondernemerskredietdesk

Informatie en ondersteuning voor ondernemers met vragen over financiering.

Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen

Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen

Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen. Waarom zijn de Staten en Waterschappen belangrijk voor het bedrijfsleven? Wat zijn de landelijke standpunten?