sluit dit venster Word Lokaal Partner

Word Lokaal Partner

Versterk jouw ondernemersvereniging, word Lokaal Partner van MKB-Nederland.
Samen werken we aan een kansrijk ondernemersklimaat.

» lees meer

MKB NederlandMKB Nederland

MKB-Nederland maakt werk van duurzame inzetbaarheid

18 april 2012
MKB-Nederland maakt werk van duurzame inzetbaarheid

MKB-Nederland start later dit jaar een voorlichtingscampagne over duurzame inzetbaarheid in het midden- en kleinbedrijf. De ondernemersorganisatie doet dat in samenwerking met het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Minister Kamp heeft vanmiddag tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht bekendgemaakt hiervoor een bedrag van 600.000 euro beschikbaar te stellen.

De arbeidsmarkt koerst af op een permanente krapte als gevolg van ontgroening en vergrijzing, waardoor iedereen straks langer dan zijn 65ste zal moeten doorwerken. Dan is het uiteraard van belang dat medewerkers ook in staat zijn om vitaal de ‘eindstreep’ te halen. Duurzame inzetbaarheid is een van de sleutelbegrippen om straks het tekort aan arbeidspotentieel op te vangen, maar ook om de bedrijfsprestaties nu te verbeteren.

MKB-Nederland gaat zich daarom actief inzetten om dat bewustzijn onder haar achterban te vergroten en ondernemers te ondersteunen om de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers te verbeteren. Dat doet de ondernemersorganisatie in samenwerking met het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Dat hebben minister Kamp en voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland vanmiddag in Utrecht bekendgemaakt.

> excelleren.nu

Dat deden zij tijdens de slotbijeenkomst van Excelleren.nu, een ander gezamenlijk project dat de leercultuur in het midden- en kleinbedrijf bevordert. De afgelopen anderhalf jaar hebben 700 mkb-bedrijven uit veertien verschillende branches gratis advies en begeleiding gekregen bij het scholen van medewerkers op de werkvloer.

Mkb-ondernemers moeten zich op een groot aantal zaken tegelijk richten en komen niet altijd toe aan de vraag hoe zij hun medewerker verder kunnen ontwikkelen en dit kunnen aanjagen. Voor het mkb is het echter van groot belang dat kennis en vaardigheden van medewerkers up to date blijven en meegroeien met de ontwikkeling van het bedrijf. De markt is dynamisch en concurrerend en de technologische vernieuwingen volgen elkaar in rap tempo op. Dat biedt nieuwe kansen, maar vraagt ook meer van medewerkers.

Het verbeteren van de leercultuur op de bedrijfsvloer draagt bij aan verbetering van de bedrijfsresultaten, verhoging van de productiviteit en zo ook aan de concurrentiekracht en continuïteit van de onderneming. Medewerkers leren voorts het beste uit zichzelf te halen en daarmee te werken aan hun eigen inzetbaarheid; binnen het bedrijf en op de arbeidsmarkt.

De resultaten van Excelleren.nu zijn boven verwachting. Liefst 97 procent van de deelnemende ondernemers vindt dat zowel de concurrentiekracht van het bedrijf als de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers dankzij het project is verbeterd. De betrokken brancheorganisaties hebben aangegeven de Excelleren-aanpak en de ervaringen die daarmee zijn opgedaan verder te verspreiden onder hun leden.

Het nieuwe project van MKB-Nederland en SZW zal voortborduren op de succesvolle vraaggestuurde en een-op-een benadering van Excelleren.nu.

1 reacties op dit bericht

Als ondernemer en begeleider bij motivatie en veranderprocessen bij teams en management is dit zeker interessant. Ook is er veel behoefte aan concrete vertaling.

reactie door joyce verheijden op dinsdag 15 mei @ 12:33 uur

reageer op dit bericht

Reageer Uw reactie wordt op de site geplaatst.
MKB-Nederland behoudt zich het recht voor om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Meer nieuws

NL Exporteert

NL Exporteert

De app NL Exporteert biedt snel en eenvoudig actuele land specifieke informatie en geeft toegang tot lokale netwerken en adviezen. Hiermee is ‘NL exporteert’ letterlijk de wegwijzer voor ondernemers op buitenlandse markten. Te downloaden in de App Store en Google Play.

Word Lokaal Partner

Word Lokaal Partner

Versterk jouw ondernemersvereniging, word Lokaal Partner van MKB-Nederland. Lees hier meer