MKB NederlandMKB Nederland

'Neem belemmeringen zorginnovatie snel weg'

24 juli 2015
'Neem belemmeringen zorginnovatie snel weg'

VNO-NCW en MKB-Nederland dringen er bij het kabinet op aan om de belemmeringen rond innovatie in de zorg, zoals geconstateerd door Actal, over te nemen. De regeldrukwaakhond heeft geïnventariseerd welke hindernissen er zijn voor innovaties van medische hulpmiddelen en komt tot de conclusie dat ondernemers nogal wat belemmeringen ervaren als het gaat om zogenaamde radicale innovaties. Die belemmeringen moeten worden weggenomen, stellen de ondernemersorganisaties, zeker omdat innovatie bijdraagt aan het vergroten van het Nederlandse verdienvermogen.

Belemmeringen
Door die belemmeringen richten ondernemers zich meer op verbeteren van bestaande medische hulpmiddelen, in plaats van radicale innovaties. Regeldruk werkt nu nog als barrière voor markttoetreding doordat startende bedrijven een periode van drie à vijf jaar of langer moeten overbruggen zonder noemenswaardige inkomsten. Daarnaast leidt bestaande regeldruk leidt tot vertraging, uitstel of afstel van innovatietrajecten vanwege te hoge kosten of de moeilijkheid om het hele traject te overzien. Daarmee bereiken een hoop innovaties niet of pas later de markt.

Economisch belang
Het kabinet zou daarom procedures en beoordelingen aanmerkelijk eenvoudiger moeten maken om toelating tot de markt niet zo’n complex proces te laten zijn, stellen de ondernemersorganisaties. De Nederlandse gezondheidszorg staat internationaal hoog aangeschreven. Dat betekent dat innovaties niet alleen de Nederlandse gezondheidszorg verbeteren, maar ook dat onze oplossingen in het buitenland veel geld waard kunnen zijn. Dat geldt ook voor medische technologie. Het economisch belang van medische technologie, in Nederland goed voor zo’n 450 ontwikkel- en maakbedrijven, is groot en groeiend.

0 reacties op dit bericht

reageer op dit bericht

Reageer Uw reactie wordt op de site geplaatst.
MKB-Nederland behoudt zich het recht voor om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Meer nieuws

Eerste Hulp bij Innovatie

Eerste Hulp bij Innovatie

Innovatieve ondernemingen zijn winstgevender dan andere bedrijven. Als ondernemer moet je daarom blijven vernieuwen om te kunnen concurreren en groeien. Het boek Eerste Hulp bij Innovatie helpt je daarbij.

Voorzitter Michaël van Straalen

Voorzitter Michaël van Straalen

Michaël van Straalen is de voorzitter van MKB-Nederland.
Lees meer over wie Van Straalen is en over zijn dagelijkse bezigheden op zijn persoonlijke pagina.