sluit dit venster Welke gemeente is de MKB-Vriendelijkste?

Welke gemeente is de MKB-Vriendelijkste?

Ondernemer: laat uw mening horen!
MKB-Nederland organiseert voor de vierde keer de verkiezing voor de MKB-Vriendelijkste gemeente van Nederland. Deze verkiezing moet gemeenten stimuleren zich meer in te spannen voor ondernemers. Want ondernemers zijn van groot belang voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid.

» lees meer

MKB NederlandMKB Nederland

‘Specialistische beroepen van groot economisch belang’

15 mei 2012
‘Specialistische beroepen van groot economisch belang’

Zeldzaam specialistisch vakmanschap is onmisbaar om de Nederlandse economie op gang te houden. Dat zei de voorzitter van MKB-Nederland gisteren bij de uitreiking van de eerste monitor SOS Vakmanschap aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hij deed dat tijdens een werkbezoek samen met de minister bij winkeliers in de detailhandel, aangesloten bij de branchevereniging van winkeliers in huishoudelijke artikelen, speelgoed en een gemengd assortiment (GEBRA). Ook de BTW-verhoging, winkelcriminaliteit en de opkomst van het internetwinkelen kwamen aan de orde.

Tijdens het werkbezoek benadrukte Hans Biesheuvel als boegbeeld van SOS Vakmanschap het belang van de zeldzaam specialistische beroepen in deze tijden. Deze beroepen zijn in alle topsectoren terug te vinden, bevinden zich op het snijvlak van grote bedrijfstakken en staan aan de wieg van innovaties. Het gaat om beroepen van grote culturele en historische waarde, zoals restaurateurs van ons cultureel erfgoed. Maar ook om beroepen die veel betekenen voor onze gezondheid en ons welzijn, zoals tandtechnici en prothesemakers.

Fiscale voordelen
Biesheuvel alarmeerde voor financieringsproblemen bij kleinschalige specialistische beroepsopleidingen. Met het wegvallen van de bedrijfsschappen vervalt ook de verplichte heffing vanuit de beroepsgroep aan de opleiding. De mkb-voorman deed vandaag dan ook een beroep op de minister om fiscale regelingen vanuit EL&I toegankelijker te maken voor mkb-ers en zzp-ers in deze beroepsgroepen.

Monitor SOS Vakmanschap
De monitor SOS Vakmanschap geeft jaarlijks een overzicht van zeldzame specialistische beroepen en opleidingen die nu met voortbestaan worden bedreigd. Het gaat om beroepen als meet- en regeltechnicus in een fabriek en een restauratiesmid die weinig bekend zijn en waar teruglopende studentenaantallen voor gelden. Uit de eerste monitor blijkt dat de specialistische beroepen relatief weinig te lijden hebben onder de economische recessie. Maar liefst 95 procent van de afstudeerders vindt een baan binnen het gekozen beroep. Degenen die voor de specialistische beroepsopleidingen kiezen zijn veelal boven de dertig.

Meer informatie:
> Monitor SOS Vakmanschap
> over SOS Vakmanschap
> Meldpunt voor bedreigde specialistische beroepen en opleidingen

0 reacties op dit bericht

reageer op dit bericht

Reageer Uw reactie wordt op de site geplaatst.
MKB-Nederland behoudt zich het recht voor om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Meer nieuws

Word Lokaal Partner

Word Lokaal Partner

Versterk jouw ondernemersvereniging, word Lokaal Partner van MKB-Nederland. Lees hier meer

Prinsjesdag 2015

Prinsjesdag 2015

Een terugblik op de derde dinsdag van september in woord én beeld. Inclusief nieuwsbriefspecial met belangrijkste maatregelen voor het bedrijfsleven.