Uit de serie: Naar een skillsgerichte arbeidsmarkt met de landelijke verbindende skillstaal CompetentNL
Werkgevers kijken steeds vaker naar de ontwikkeling van skills: alle, ook informeel verworven kennis, beroeps- en vakvaardigheden en competenties van mensen. Dus alles wat iemand moet ‘kennen en kunnen’ voor het uitoefenen van een beroep.
Door een focus op skills en mede daardoor efficiënter (bij- en om)scholing krijgen meer mensen een duurzame plek op de arbeidsmarkt en wordt een leven lang ontwikkelen beter mogelijk. Als werkgever kun je gaan werven op skills en dat biedt meer kansen op het vinden van geschikte werknemers, zeker met de huidige tekorten op de arbeidsmarkt. Ook heb hierdoor je meer inzicht in de ontwikkelmogelijkheden van mensen.
Daarom is het goed om alle beroepen en alle opleidingen te beschrijven in termen van ’skills’. Om dit mogelijk te maken ontwikkelen SBB, UWV, TNO en CBS een publieke gratis standaard hiervoor: CompetentNL. Dat is een groot skillswoordenboek dat werkgevers, werknemers, lerenden, bemiddelaars en opleiders dezelfde skillstaal laat hanteren.
Meer weten over de kansen en uitdagingen van een skillsgerichte arbeidsmarkt en geïnspireerd raken over hoe ú aan de slag kunt gaan met skillsgericht denken/werven? Horen wat de rol en (on)mogelijkheden van CompetentNL zijn voor werkgevers?
Meld je dan hier aan.
Sprekers:
- Janneke Voltman, programmamanager Skills & CompetentNL, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)
- Claudia Klarenbeek, specialist Digitaal Skills Paspoort (DSP) en Skills Based Ontwikkelen, Volandis (kennis- en adviescentrum voor werkgevers en werknemers in de Bouw & Infrasector)
- Ramon de Groot, manager zorggroep ‘s Heeren Loo Academie
O.l.v. Gertrud van Erp, secretaris onderwijszaken en LLO VNO-NCW en MKB-Nederland
Na het webinar heb je antwoord op deze en andere vragen:
- Waarom en hoe gaat die transitie naar een skillsgerichte arbeidsmarkt?
- En waarom is CompetentNL, de landelijke, publieke skillstaal nodig?
- Wat houdt die verbindende skillstaal in (en wat niet)?
- Wat kun je er als werkgever straks mee (en wat niet)?
- Vanuit Volandis: Hoe wordt skills nu al in de Bouw & Infrasector met het Digitale Skills Paspoort (DSP) ingezet?
- Wat zijn de uitdagingen en vertaalslag naar andere sectoren?
- Vanuit Zorggroep ’s Heeren Loo Academie: door een studiereis zijn er praktische inzichten uit Finland gekomen: daar is een leven lang leren in de wet geregeld. Een mooi voorbeeld: Wat kunnen wij in Nederland hiervan leren?
Heeft u nu al een vraag? Mail dit dan naar: competentnl@s-bb.nl en dan nemen we graag contact met u op.