Webinar 'Brexit'

29 Oktober 2020

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
Datum:
Donderdag 29 Oktober 2020
Tijd:
15.00-17.00
Locatie:
online

Het Verenigd Koninkrijk (VK) verliet de Europese Unie op 31 januari 2020 en tot en met 31 december a.s. geldt er een overgangsperiode. In deze periode moet het VK zich houden aan EU-regels en wetten. Na deze datum gelden de EU-regels niet meer voor VK en zal - met nieuwe grenzen, hogere invoerkosten, complexere procedures en meer controles - het zakendoen ingrijpend veranderen. Brexit heeft ook grote gevolgen voor tuinbouwbedrijven in Nederland en kan ook uw bedrijf raken. Heeft u zich in de relatief korte overgangsperiode voorbereid en wat staat u te wachten ten aanzien van handel naar en uit het Verenigd Koninkrijk? Met experts van partnerorganisaties belichten we tijdens dit webinar de economische gevolgen van brexit.

 

Organisatie: World Horti Center

 

Experts aan het woord

 

Nigel Jenney, CEO van Fresh Produce Consortium UK
FPC is dé belangenorganisatie voor de keten van fruit, groenten en sierteeltsector in het Verenigd Koninkrijk. Met ruim 700 leden van retail, distributeurs, importeurs, groothandel, verpakkers, foodservice-organisaties en telers als leden, werken zij samen met wetgevers en toezichthouders aan advies over brexit. Nigel Jenney geeft zijn visie op de ontwikkeling van de markt van versproducten. Hoe kijken de Britse handelspartners aan tegen brexit? Hoe heeft de sector in het Verenigd Koninkrijk zich voorbereid op brexit? Waar kunnen we elkaar vinden in de nieuwe situatie?

 

Eline van den Berg, Supply Chain Public Affairs, Royal FloraHolland
De exportwaarde van sierteeltproducten naar VK vanuit Nederland bedraagt ruim 800 miljoen Euro. Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk voor sierteeltproducten de tweede belangrijkste exportbestemming voor Royal FloraHolland. De naderende brexit brengt veel druk op de markt. Royal FloraHolland heeft een analyse uitgevoerd over de impact van brexit op de afzet van sierteeltproducten naar het VK. Vast staat dat de import van Nederlandse producten door extra kosten en procedures in de keten flink duurder zullen worden voor de Engelse consument. Welke gevolgen heeft dit voor de markt? Welke gevolgen heeft dit voor onze concurrentiepositie?

 

Winand Quaedvlieg, hoofd VNO-NCW en MKB-Nederland in Brussel
Zonder wetten en regels weet niemand meer waar hij aan toe is. “En geen vrij verkeer van goederen meer. Een ramp voor de handel. De EU moet dus voorbereid zijn op stevige externe en interne uitdagingen, en die twee zijn verweven. Van buiten zullen opkomende rivalen, zowel statelijk als niet-statelijk, de politieke en economische positie van de EU aanvechten, maar ook haar waardenstelsel en manier van leven. Een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven al goed voorbereid op een chaotische uittocht van het Verenigd Koninkrijk. Toch blijft het moeilijk om volledig voorbereid te zijn als je niet weet wat gaat gebeuren", aldus Quaedvlieg. Winand Quaedvlieg informeert over de laatste stand van zaken vanuit Brussel.

 

Stefan Koopman, senior markteconoom VK van Rabobank
Hoewel de macro-economische effecten van brexit door de coronacrisis onderbelicht blijven, heeft brexit grote structurele gevolgen voor zowel de economie van het Verenigd Koninkrijk als van Nederland. Sommige sectoren worden bovendien onevenredig zwaar getroffen. Geldt dat ook voor de tuinbouw? En wat te denken van de waarde van het Britse pond? Kan deze na de brexit weer herstellen, of is het huidige zwakke niveau een blijvertje? Namens Rabobank geeft Stefan Koopman zijn visie.

 

Gert Mulder, brexit coördinator GroentenFruit Huis
Er gaan jaarlijks ruim 50.000 zendingen groenten en fruit richting VK. Als door brexit de VK een derde land wordt leidt dit tot problemen omdat de exportprocedures in Nederland en de importprocedures vanuit UK onvoldoende zijn toegesneden om de grote hoeveelheid versproducten uit Nederland te kunnen verwerken. GroentenFruit Huis voorziet daarom grote logistieke problemen; G. Mulder zal vanuit de onderhandelingen die hij sinds drie jaar voert, de verschillende oplossingen en scenario’s voorleggen.

 

Moderator: Suse van Kleef
Suse van Kleef is sinds 2016 correspondent Verenigd Koninkrijk voor onder andere de NOS en het Algemeen Dagblad. De focus van haar werk ligt de afgelopen jaren uiteraard op brexit en de gevolgen daarvan voor Nederland. Als moderator van het webinar maakt zij, samen met de experts, inzichtelijk wat de huidige situatie betekent voor de Nederlandse tuinbouw.

 

Deelnemen

Aanmelden kan via deze link

 

Voertaal: Nederlands; op onderdelen Engels

Lees meer over