8 MRT, 2024 • 8 MRT, 2024 • Column
Krachtiger optreden tegen agressie en geweld hard nodig
Agressie en geweld van klanten is toegenomen sinds de beperkende coronamaatregelen werden opgelegd. De beperkingen behoren gelukkig tot het verleden, de korte lontjes helaas niet.
Agressie lijkt ‘gewoon’
Overlast, agressie en geweld leiden voor honderdduizenden medewerkers in winkels, cafés en het OV steeds vaker tot een onveilig gevoel op de werkvloer. Dagelijks worden velen geconfronteerd met scheldpartijen, spuugincidenten, dreigen met geweld of zelfs vechtpartijen. Het lijkt overal ‘gewoon’ te zijn en beperkt zich niet langer tot aandachtswijken in steden of risicovolle trajecten. We hebben massaal – en terecht – afkeer van geweld tegen hulpverleners, maar ik zie deze reactie niet bij geweld tegen een beveiliger of een winkelmedewerker.
Samen tegen verhuftering
Ondernemers proberen overlast, agressie en geweld zoveel mogelijk te voorkomen. Ze investeren in fysieke beveiliging, professioneel opgeleid toezicht, training van personeel en technische (beveiligings-)maatregelen. Winkeliers hebben vrijwillig onderling afgesproken om geen messen te verkopen aan minderjarigen om het dragen van messen bij de jeugd tegen te gaan. Maar het zou helpen als de overheid en de ondernemers de handen ineenslaan tegen deze verhuftering. De politie heeft echter geen tijd, aangifte doen is niet eenvoudig en BOA’s of andere overheidsmensen mogen of kunnen niet altijd ingrijpen.
Klanten met korte lontjes
Er is schaarste op de arbeidsmarkt. Goed personeel vinden is lastig. Het helpt dan niet als de 14-jarige vakkenvuller er na een paar weken al de brui aan geeft omdat hij steeds wordt lastiggevallen door klanten met te korte lontjes.
Voor klanten, reizigers en bezoekers is de aanblik van een scheldende of agressieve klant ook niet prettig. Een bezoek aan café of winkel moet een plezierige en ontspannen ervaring zijn. Ondertussen durven we anderen niet aan te spreken en laten we de 14-jarige vakkenvuller het maar alleen oplossen.
Rol actieplan uit
Het roer moet om. Initiatieven om agressie en geweld tegen te gaan, zijn te versnipperd. Daar ligt een rol voor de overheid. In het Actieprogramma Veilig Ondernemen hebben we al afgesproken samen hier tegenop te trekken. Laten we dat ook doen. Om te beginnen door de minister van Justitie en Veiligheid hiervoor een actieplan te laten uitrollen.
Iedereen moet meehelpen, agressie en geweld zijn nooit normaal. Handen af van onze hulpverleners, onze beveiligers en onze vakkenvullers. #doeslief!
Karijn van Doorne
Beleidssecretaris criminaliteit