Beursfusie, zegen of vloek?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-08-2016

De London Stock Exchange (LSE) en de Deutsche Börse AG (DB), de twee grootste handelsplatformen in Europa, hebben aangekondigd te willen fuseren. Dat leidt tot een enorm handelsplatform met tien keer de omvang van Euronext, het tweede handelsplatform in Europa. Dat lijkt erg aantrekkelijk, maar een partij die zo groot en dominant is zal hoe dan ook impact hebben op de activiteiten die bij andere handelsplatformen plaatsvinden. De Amsterdamse beurs (Euronext) – het oudste handelsplatform ter wereld – biedt ondernemingen een platform om de kapitaalmarkt op te komen. Een beurs is een belangrijk onderdeel van een ontwikkeld financieringslandschap. Risicodragend kapitaal is – net als bankfinanciering – belangrijk voor de financiering van het mkb. Het draagt hierdoor bij aan de groei van het mkb.

Voldoende concurrentie
De fusie van de twee grootste Europese handelsplatformen kan ertoe leiden dat investeerders zich meer richten op deze beurs en minder op kleinere beurzen in Europa. De aantrekkingskracht van een grote beurs draagt het risico met zich mee dat er minder investeringen naar in Nederland genoteerde fondsen vloeien. De slagkracht van Nederland in het ophalen van risicodragend kapitaal voor ondernemingen wordt zo een stuk kleiner en naar verwachting ook een stuk duurder. Er moet voldoende concurrentie blijven bestaan en goede financieringsoplossing dicht bij huis. Dát is in het belang van Nederlandse ondernemers.

Grondige en kritische analyse
Een kleinere markt voor financiering zal de mogelijkheden om te groeien door het gemakkelijk ophalen van risicodragend kapitaal beperken. Daarom hebben overheden van landen die net als Nederland een kleinere beurs hebben zoals België en Portugal al hun zorgen geuit of hun nationale beurs wel de belangrijke rol voor de nationale economie kan vervullen als het speelveld gedomineerd gaat worden door een dergelijk grote speler. De Europese Commissie doet onderzoek naar de gevolgen van de aangekondigde fusie. Ik ben benieuwd naar de bevindingen, want hier moet niet lichtzinnig over worden gedacht. Dit vraagt dan ook om een grondige en kritische analyse. Juist in het belang van ons mkb en hun toekomstige groei.

Michaël van Straalen
Voorzitter MKB-Nederland