Een mkb-vriendelijk kabinet

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
02-01-2017

In meerdere opzichten wordt 2017 het jaar van de waarheid. Nederland ging op 15 maart naar de stembus. Het aantal splinter- en one issuepartijen dat de laatste tijd is opgericht, is enorm. Tegen discriminatie, vóór vrijheid, vóór democratie, vóór integriteit, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik gun een ieder zijn eigen politieke beweging, maar betwijfel toch serieus of elk issue zijn eigen politieke beweging nodig heeft.

 

Koesteren

Met enige fantasie zou je MKB-Nederland ook een one issue partij kunnen noemen. Want ons belangrijkste punt, onze belangrijkste reden van bestaan, is het belang van het midden- en kleinbedrijf. Het mkb moet optimaal en in alle opzichten de ruimte hebben om te kunnen groeien en bloeien. Want daar zit de werkgelegenheid, de innovatiekracht, het échte ondernemerschap, de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dát mkb moeten we koesteren. En voor dat mkb zet ik me ook in 2017, samen met alle collega’s hier, keihard in.

 

Mkb-statuut

De afgelopen periode hebben we met vele politieke fracties gesproken om die belangen, úw belangen, voor het voetlicht te brengen. Want welke partijen ook samen het regeerakkoord mogen schrijven, one issue móet daarin straks terug te vinden zijn. En dat is het mkb-statuut, de MKB-Toets. Hetgeen inhoudt dat alle wet- en regelgeving, zowel ‘oude’ als nieuwe, de ‘toets des mkb’s’ moet kunnen doorstaan. Wet- en regelgeving moeten zodanig vorm en inhoud krijgen, dat ze op maat van het gemiddelde mkb-bedrijf zijn geschreven. U moet ermee uit de voeten kunnen, in plaats van erdoor worden gehinderd.

 

Kopschuw

Zo’n toets moet ook voorkomen dat nieuwe wetgeving in de praktijk niet doet wat was beoogd. Neem de Wet Werk en Zekerheid, die ontslag in het mkb juist moeilijker in plaats makkelijker maakt en die werkgevers kopschuw maakt om mensen in vaste dienst te nemen. Of de wet DBA, bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan maar in de praktijk ertoe leidend dat zzp’ers moeilijker aan de bak komen.

 

Doorgeslagen

Ik heb de afgelopen tijd vele politici hun liefde aan het mkb met de mond zien belijden. Het wordt nu tijd om de mooie woorden om te zetten in daden. Ik krijg met regelmatig de vraag welk kabinet ik straks graag zou zien aantreden. Mijn antwoord is altijd hetzelfde: een mkb-vriendelijk kabinet. Een kabinet dat snapt dat de werkelijkheid van een mkb-ondernemer een andere is dan die van een ceo van een multinational en daar ook naar handelt. Een kabinet ook dat mkb-werkgevers eindelijk verlost van de grootste risico’s en verantwoordelijkheden waar het gaat om ziek personeel. Geen werkgever vindt het erg of gek dat hij tot op zekere hoogte een ‘zorgplicht’ heeft voor medewerkers die ziek uitvallen. Maar in Nederland zijn we daarin doorgeslagen.

 

Ik wens Nederland een ondernemend kabinet!

 

Michaël van Straalen
Voorzitter MKB-Nederland