Hypocriet en willekeurig

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-12-2015

Stel je voor. Je bent ondernemer en runt al jaren met succes een jachthaven in een toeristische omgeving. Totdat een concurrent een eindje verder ook een haven opent, met tarieven ver onder die van jou. Dat is balen, maar ja, concurrentie hoort er nu eenmaal bij, denk je nog. Maar dan kom je erachter dat die andere jachthaven niet wordt geëxploiteerd door een collega-ondernemer, maar door je ‘eigen’ gemeente, gefinancierd met publiek geld, met jóuw belastinggeld. Kan dat zo maar? Was daar niet een wet voor, die ondernemers beschermt tegen oneerlijke concurrentie door overheden, met gedragsregels en zo?

Je zoekt het nog even na en warempel: de gemeente blijkt  de Wet markt en overheid te overtreden! Want de gemeente houdt zich niet aan de verplichting om de integrale kostprijs door te berekenen.  Je trekt aan de bel bij toezichthouder ACM  en tot je grote opluchting stelt die je volledig in het gelijk. Einde verhaal, denk je dan.

Maar niet dus. Want de gemeente tovert een konijn uit haar commerciële hoge hoed: zij hoeft zich niet aan de gedragsregels uit de wet te houden, want de haven dient het algemeen belang. Huh? Nu maakt de wet inderdaad een uitzondering voor activiteiten die het algemeen belang dienen, maar welk algemeen belang dient een  gemeentelijke jachthaven te midden van verschillende private havens? De ACM is met deze ontsnappingsroute ook buiten werking gezet. Tegen beter weten in maak je nog bezwaar bij de gemeente, maar je weet dat alleen de gang naar de rechter je nog rest. En die is lang en kostbaar.

Dit is het verhaal van Peter Verbij, eigenaar van een jachthaven in Zeewolde.  Zijn casus is een van de achttien voorbeelden uit het Zwartboek Wet markt en overheid, dat ik 9 december heb overhandigd aan de Kamerleden Ziengs (VVD) en Verhoeven (D66). De verhalen laten stuk voor stuk zien dat de Wet markt en overheid, in 2012 na vele jaren van discussie ingevoerd, niet werkt. Bedrijven - klein en groot en in tal van sectoren – worden in toenemende mate uit de markt gedrukt door oneerlijk concurrerende overheden.
De huidige wet zou ondernemers hiertegen moeten beschermen, maar biedt  overheden juist een easy escape om ongestoord en volstrekt willekeurig zelf marktactiviteiten te verrichten. Daardoor wordt publiek geld verkeerd besteed en worden betere, efficiëntere en voordeligere initiatieven vanuit de markt terzijde geschoven.

Dit mag niet langer voortduren. Dus minister Kamp en Tweede Kamer: schrap de algemeen belang uitzondering uit de wet en stop deze hypocriete willekeur. En laat ondernemers doen waar ze goed in zijn.

Michaël van Straalen
MKB-Nederland