Inbesteden is onnodige concurrentie

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-12-2017

Je verzorgt met je hoveniersbedrijf al zes jaar de groenvoorziening in de gemeente. En naar volle tevredenheid van de klant. Maar dan opeens, uit het niets, bepaalt de lokale overheid dat zij voortaan zelf het groen in de gemeente gaat bijhouden. Je wordt bedankt voor bewezen diensten.

 

Daar sta je dan. Groot deel van je omzet weg en geen werk meer voor de medewerkers die de gemeenteopdracht voor je uitvoerden. Hoe kan dat? Je deed het werk goed en vroeg daarvoor zeker niet te veel.

 

Het gebeurt mkb-bedrijven steeds vaker. In de hoveniersbranche, maar ook in de schoonmaak, ICT, beveiliging, noem maar op. Van de een op de andere dag een grote overheidsopdracht kwijt, omdat die overheid het werk ineens zelf, in eigen beheer, gaat uitvoeren. En niet omdat zij dat zelf beter of tegen lagere kosten kan. Nee, er liggen vaak heel andere motieven aan ten grondslag. Om werk te kunnen bieden aan lager opgeleiden, bijvoorbeeld. Of om te kunnen voldoen aan de Banenafspraak, op grond waarvan overheden per jaar een bepaald aantal mensen met een arbeidsbeperking aan het werk moeten helpen.

 

Dat klinkt misschien logisch of sympathiek, maar dat is het absoluut niet. Die overheden realiseren zich kennelijk onvoldoende dat diezelfde banen die ze hiermee creëren, elders in de markt, voor dezelfde doelgroep, op dat moment dus verdwijnen. Het is lood om oud ijzer.

Het is ook verspilling van belastinggeld, want wijs mij de eerste gemeente aan die dit soort werk in eigen beheer beter, efficiënter, innovatiever én goedkoper kan dan een ervaren marktpartij die het al jaren doet. Neveneffect is bovendien dat de overheid zo alleen maar groeit, terwijl volgens mij toch het tegenovergestelde de bedoeling was. En zaken als schoonmaken en beveiligen behoren gewoon niet tot de overheidstaken.

 

Fair tegenover ondernemers is het allerminst. Het is onnodige concurrentie, die door overheden wordt aangegaan om kennelijk andere, maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Maar die kun je óók voor elkaar krijgen met ‘gewone’ bedrijven die daarvoor veel beter geëquipeerd zijn. De ondernemers die het nu overkomt, staan letterlijk met lege handen. Dit heeft niets meer te maken met het ‘gewone’ ondernemersrisico. Het is concurrentie waar niet tegen te vechten valt.

 

Dat moet en dat kan heel anders. Bij elk besluit over in- of uitbesteden moeten vooraf de bedrijfseconomische en maatschappelijke gevolgen in beschouwing worden genomen. Het kabinet schrijft dat zelf in het regeerakkoord. Laten we dat dan ook snel met elkaar regelen. Richt als eerste een digitaal register in waar overheden alle voornemens rond inbesteden vooraf moeten melden. Ondernemers hebben dan nog de tijd om met een beter alternatief te komen.

 

De Rijksoverheid zelf moet het goede voorbeeld geven: bevraag bij schoonmaakactiviteiten, beveiliging, ICT-diensten, enzovoorts eerst de markt. En draai de inbestedingsbesluiten van Rutte II, waaronder schoonmaak en beveiliging, terug. De markt is prima in staat is deze en andere diensten tegen een betere prijs en kwaliteit te leveren.

 

Geef ondernemers een eerlijke kans en begeef je niet op hun terrein waar dat niet nodig is.

 

Michaël van Straalen
voorzitter MKB-Nederland