Ondernemer moet zijn recht kunnen halen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-10-2019

Te duur, te tijdrovend, te ingewikkeld. Om die redenen zien veel kleinere bedrijven bij een conflict af van een gang naar de rechter. Het blijkt uit onderzoek in opdracht van de minister Dekker van Rechtsbescherming, maar het zal niemand verrassend in de oren klinken. Het bevestigt in elk geval wat wij bij MKB-Nederland al jaren horen. Het iseen slechte zaak, want ook voor ondernemers moet het recht toegankelijk zijn.

 

Steeds gelobbyd voor verlaging

Niet voor niets hebben we steeds gelobbyd voor verlaging van de griffierechten, en met succes inmiddels. Want natuurlijk ga je voor een incassozaak ter waarde van 507 euro niet snel naar de rechter als je alleen aan griffierechten al 486 euro kwijt bent. Dat bedrag gaat nu omlaag naar 306 euro en dat is een stap in de goede richting. Maar de verhouding is nog altijd scheef. Groot gevaar van te hoge griffierechten is dat het calculerend gedrag van wanbetalers in de hand werkt. Ondernemers boeken dit soort vorderingen nu massaal af.

Ervaart u problemen met de toegang tot het recht, bv omdat grote bedrijven zaken traineren? Meld het ons! Dat kan via bureau@mkb.nl ovv rechtspraak. Hoe meer voorbeelden, hoe sterker we staan in ons pleidooi. Uiteraard gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om.

Kleinere bedrijven zijn kwetsbaar

Maar er moet meer gebeuren. Want juist kleinere bedrijven zijn kwetsbaar bij juridische conflicten, en al helemaal als ze tegenover een grotere en kapitaalkrachtiger partij komen te staan. Die hebben doorgaans een veel langere adem en kunnen met een batterij advocaten en juridische trucjes een zaak eindeloos traineren, totdat de tegenpartij er letterlijk bij neervalt.

 

De gemiddelde ondernemer trekt dit niet

Behalve betaalbaar en toegankelijker moeten procedures daarom ook korter worden. Want de gemiddelde mkb-ondernemer trekt dit soort slepende zaken niet. We zien daarom veel in een speciale mkb-rechter, zoals minister Dekker vorig jaar voorstelde, waarbij het kort geding en de bodemprocedure worden verenigd. Dat komt erop neer dat de eiser meteen bij indiening van de zaak bewijsmiddelen overlegt en de verweerder dat meteen moet doen bij zijn verweer. Daarna is er geen gelegenheid meer om ander bewijs in te brengen. Zo voorkom je dat zaken onnodig lang duren en er maar geen uitspraak komt.
Ook met verdergaande digitalisering moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld incassoprocedures sneller, goedkoper en laagdrempeliger te maken.

 

Het risico op een conflict is groot

Het onderzoek laat zien dat ruim een derde van de kleinere bedrijven in een jaar tijd met één of meer conflicten te maken krijgt. Het risico op een juridisch conflict is dus groot, de kans op een positieve uitkomst klein. Dat klopt niet en dat mag niet. Minister Dekker heeft al aangekondigd dat hij gaat kijken of er specifieke maatregelen voor het mkb nodig zijn. Dat lijkt mij wel ja.

 

Jacco Vonhof

voorzitter MKB-Nederland

 

Deze column is op dinsdag 22 oktober ook verschenen op de pagina De Ondernemer in het Algemeen Dagblad.