Stikstof: wat kan wél?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-10-2019

Niet alles kan. Onder die titel presenteerde de commissie Remkes vorige week haar langverwachte ‘stikstofadvies’. Dat niet alles kan, dat is duidelijk. En natuurlijk moeten we met elkaar voorkomen dat onze natuur onherstelbare schade door stikstofuitstoot wordt toegebracht. Maar nu kan al maanden helemaal niks.

 

Al maanden geen bouwvergunning

Al maanden wordt er geen bouwvergunning meer verstrekt in dit land. Alles ligt plat. Ondernemers zitten met de handen in het haar, personeel zit thuis op de bank omdat het werk is opgedroogd, de financiële strop voor bedrijven loopt in de honderden miljoenen. En ook na het advies van Remkes is de situatie nog altijd uitzichtloos. Geen oplossingen om de vergunningverlening op korte termijn weer op gang te brengen. Op zijn zachtst gezegd teleurstellend.

 

Waarom hoor ik ze daar niet over

Bij elke melding die we hier binnen krijgen, denk ik: hoe kan het dat 'we' dit laten gebeuren? Hoe kunnen we ondernemers - onnodig! - zo in de problemen brengen. En waarom hoor ik ze daar in Den Haag nauwelijks over? Als we niet oppassen, creëren we zo onze eigen recessie.

Oproep: is uw bedrijf of project getroffen door de stikstof-uitspraak? MKB-Nederland vindt dat je dit soort schade niet tot het normale ondernemersrisico kan rekenen; ondernemers moeten hiervoor worden gecompenseerd. Meld ons uw casus. Van alle voorbeelden maken we een zwartboek voor de overheid.

Nederland is in een bestuurlijke kramp geschoten

En het ergste van alles is: het is allemaal niet nodig. De Raad van State heeft met zijn uitspraak in de PAS nooit gezegd: leg alles maar stil. Ze heeft alleen gezegd dat de PAS niet conform Europees recht is en dat het anders moet. Waarna Nederland in een soort bestuurlijke kramp is geschoten en gemeenten en provincies niks meer durven te doen. Allemaal wachtend op een oplossing uit Den Haag.

 

Terugvallen op vergunningverlening van voor de PAS

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Nederland kan terugvallen op de vergunningverlening zoals die was vóór de PAS, op het vigerend toetsenkader van voor die tijd. Onderzoek heeft allang uitgewezen dat alle uitstoot onder de 1 mol stikstof per hectare per jaar geen negatief effect op de natuur heeft. En bij talloze projecten die nu stil liggen, komt überhaupt nauwelijks tot geen stikstof vrij. Laat tenminste al die kleinere projecten waarvoor dat geldt, per direct doorgaan.

 

Faillisementen voorkomen

Het kabinet is aan zet nu. Het kabinet moet er alles aan doen om gemeenten en provincies zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen met de vergunningverlening en daarvoor extra mankracht en middelen ter beschikking stellen. Om gestopte projecten weer op gang te krijgen en faillissementen te voorkomen.

 

Nee, niet alles kan, dat snap ik. Maar laten we in hemelsnaam heel snel de focus verleggen naar wat wél kan.

 

Jacco Vonhof

voorzitter MKB-Nederland

 

Deze column is op dinsdag 1 oktober ook verschenen op de pagina De Ondernemer in het Algemeen Dagblad.