Waarom het pensioenakkoord ook goed is voor het mkb

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-06-2019

De kogel is door de kerk. Nu ook de leden van FNV en CNV hebben ingestemd met het pensioenakkoord – en de VCP dat hopelijk vandaag doet - kunnen we snel aan de slag met de verdere uitwerking.

 

Ik ben er blij mee. Jaren is er gesproken over het pensioenstelsel: hoe houden we het toekomstbestendig, eerlijk en betaalbaar. En hoe zorgen we ervoor dat de AOW-leeftijd minder hard stijgt en dat mensen voor wie het werk te zwaar wordt, eerder kunnen stoppen. Op al deze punten hebben we nu goede afspraken gemaakt met kabinet en vakbonden.

 

Ook goed voor mkb-ondernemers

Het zijn afspraken die ook goed zijn voor ondernemers in het mkb. Het akkoord is tot stand gekomen met veel oog voor hun positie.

 

Eerst het deel dat we hebben moeten slikken. Een (zeer beperkt) deel van de kosten van het pakket - ca. 200 miljoen op een totaal van tenminste 4,5 miljard per jaar op termijn - komt voor rekening van werkgevers, via een bezuiniging op loonkostensubsidies. Op regelingen waarvan typische mkb-sectoren veel gebruikmaken. Daar was ik niet blij mee en daarom heb ik bedongen dat we deze subsidies zo gaan herinrichten, dat ze beter bij mkb-bedrijven terechtkomen. En daarbij is met minister Koolmees afgesproken dat we opnieuw om de tafel gaan over een oplossing voor seizoenswerk in de Wet arbeidsmarkt in balans.

 

Van vroegtijdig ziek uitvallen wordt niemand beter

Dan waar het echt om gaat. Dat mensen met zwaar werk straks eerder kunnen stoppen, is ook goed voor het mkb. In kleine bedrijven is vaak geen mogelijkheid om mensen iets anders te laten doen. En van vroegtijdig ziek uitvallen wordt niemand beter. Er komt een pot met 800 miljoen, waar (ook en met name) mkb-ondernemers een beroep op kunnen doen om de lasten van regelingen voor vervroegde uittreding én investeringen in duurzame inzetbaarheid te verlichten.

 

Van belang voor mkb-ondernemers is ook dat we hebben bereikt dat de pensioenpremies stabiel blijven én dat de waardering en het vertrouwen voor deze kostbare arbeidsvoorwaarde weer toenemen.

 

Straks kan iedereen zich verzekeren

Voor zzp'ers  en ondernemers wordt het makkelijker om aan te sluiten bij een pensioenregeling. Ook kunnen ze meer, eenvoudiger en fiscaal aantrekkelijker individueel pensioensparen. De verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid maakt het mogelijk dat iedereen zich straks kan verzekeren tegen een betaalbare premie; ook de schilder voor wie zo’n verzekering nu vaak veel te kostbaar is. Bovendien worden de zzp-organisaties betrokken bij de nadere invulling én wordt er nader onderzocht welke uitzonderingen er nodig zijn.

 

Ik ben ervan overtuigd dat we met dit akkoord het juiste doen. Voor werknemers én voor (mkb-)ondernemers.

 

Jacco Vonhof

voorzitter MKB-Nederland

 

Deze column is ook verschenen op dinsdag 18 juni op de pagina De Ondernemer in het AD.

 

Bekijk de video: