Zo werkt het niet

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-12-2018

Ik kan me mateloos storen aan de manier waarop al het werk dat niet vast is, in dit land wordt geframed. Alsof het allemaal slecht is en alsof werkgevers met tijdelijke krachten alleen maar in de wedstrijd zitten om die mensen zo snel mogelijk weer te ontslaan. De praktijk in het mkb is een heel andere.

 

In die discussie wordt 'vergeten' dat de meeste tijdelijke krachten scholieren en studenten zijn. Die willen gewoon een centje bijverdienen, meer niet. Ik gun iedereen die dat ambieert een vast contract en zekerheid. En ik zeg niet dat het nu overal goed gaat. Maar feit is ook dat sommige mensen bewust kiezen voor een wat vrijer bestaan.

 

Aarbeien oogst je niet in december

Wat met name over het hoofd wordt gezien, is dat bepaald werk nu eenmaal tijdelijk van aard ís. Neem seizoenswerk, het woord zegt het al. Aardbeien worden niet geoogst in december. En bijna geen mens gaat kamperen of een cursus kitesurfen volgen in de herfst. En dan heb je nog sectoren die te maken hebben met enorme pieken in het werk. De detailhandel bijvoorbeeld moet het vooral hebben van de decembermaand. Die kan dan niet zonder oproepkrachten.

 

Maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die nu voorligt in de Tweede Kamer, maken dit soort werk duurder en moeilijker te organiseren. Voor tijdelijk werk moet standaard een hoge WW-premie worden betaald en is een transitievergoeding verschuldigd. En aan oproepcontracten worden eisen gesteld die in de praktijk niet werkbaar zijn.

 

Dat gaat niet vliegen

Het kabinet hoopt ermee te bereiken dat meer tijdelijke krachten een vast contract krijgen. Ik kan u nu al vertellen; dat gaat niet vliegen. Dit soort werk laat zich niet in een vast contract vangen. Want wat moeten die vaste medewerkers van een camping dan doen in die vijf of zes maanden dat die gesloten is? En al die oproepkrachten in de supermarkt, als de drukke decembermaand voorbij is?

Daarom komen mkb-ondernemers in actie

Het is niet logisch en niet fair om ondernemers ervoor te straffen dat zij niet het hele jaar door werk hebben. Daarom komen mkb-ondernemers in actie. Met een manifest aan de Tweede Kamer. En, gezamenlijk, met de collega’s van brancheorganisaties en VNO-NCW, een social mediacampagne, waarmee we duidelijk maken wat de gevolgen zijn. ‘Wij willen geen WAB die ervoor zorgt dat onze tijdelijke krachten hun baan kunnen verliezen. Of die tot prijsverhogingen leidt, zonder dat onze mensen zelf daar nu zoveel beter van worden’, zeggen ondernemers.

 

Want zo werkt het niet

We gaan er de komende tijd alles aan doen om de politiek ervan te overtuigen dat tenminste voor dit soort werk een uitzondering wordt gemaakt. Want zo werkt het niet.

 

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland

 

PS: Kijk op de actiesite www.zowerkthetniet.nl en doe mee!

 

Deze blog verscheen op dinsdag 11 december op de pagina De Ondernemer in het AD.