Prinsjesdag - eerste reactie VNO-NCW en MKB-Nederland

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-09-2017

'Kabinet legt basis voor investeringen in de toekomst. Nu doorpakken!'

 

Deze Prinsjesdagnieuwsbrief bevat de plannen voor het komende jaar, lopende zaken en het economisch beeld zoals deze vandaag op Prinsjesdag 2017 bekend zijn gemaakt door het demissionaire kabinet. Vanwege de demissionaire status is dit een beleidsarme begroting zonder grote nieuwe beleidsveranderingen of -beslissingen of investeringen. Een beleidsarme begroting betekent echter niet dat er per 1 januari niets verandert. De Miljoenennota, de Rijksbegroting, het Belastingplan en alle bijbehorende stukken zijn beschikbaar op de website van Rijksoverheid.

 

Zodra het Regeerakkoord beschikbaar komt, zullen MKB-Nederland en VNO-NCW een speciale Regeerakkoordnieuwsbrief maken met inzicht in de plannen van het nieuwe kabinet en wat deze voor ondernemers betekenen. Hierin zullen wij ook wijzigingen ten opzichte van de voorstellen in deze begroting inzichtelijk maken.

Het kabinet legt in de Miljoenennota de nadruk op:

 

  • de veel hogere economische groei dan verwacht
  • de daling van de werkloosheid in lijn met wat verwacht werd bij het regeerakkoord vijf jaar geleden
  • aanzienlijk positievere overheidsfinanciën dan iedereen verwachtte
  • aantrekkende lonen en inflatie
  • verbeterde koopkracht voor vrijwel groepen.

Het (demissionaire) kabinet sluit op Prinsjesdag na 1780 dagen de boeken met een keurige begroting. De overheidsfinanciën staan er netjes bij en de werkloosheid daalt onder de 400.000. Met de rugwind van de economische groei trekken ook de lonen en inflatie weer aan. Daarnaast zijn de afgelopen jaren belangrijke hervormingen doorgevoerd en akkoorden gesloten. Al met al laat Rutte-II met deze brugbegroting een goede basis na voor een nieuw kabinet’, aldus VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. ‘Met een goede combinatie van lastenverlichting en investeringen in mensen, infrastructuur en het ondernemingsklimaat kan het nieuwe kabinet hier straks uitstekend op voortbouwen.

 

Inhoudsopgave

 

1. Economisch Beeld 
2. Sociale Zaken, Onderwijs En Gezondheidszorg 
3. Fiscaal & Belasting 
4. Ondernemerschap, Financiering & Innovatie 
5. Infrastructuur, Energie & Milieu, Woningmarkt En -Bouw 
6. Defensie En Veiligheid 
7. Internationaal Zakendoen 

 

Zie de Download voor de gehele nieuwsbrief.

Lees meer over