Brexit: hoofd koel en toch ook champagne koel

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-06-2016

Vrijdag aanstaande rond een uur of acht in de ochtend zal duidelijk zijn of het Verenigd Koninkrijk besloten heeft om in de EU te blijven, dan wel om eruit te stappen. De spanning daarover blijft onverminderd groot. Begin vorige week nog was er een duidelijk stijgende lijn in het Brexit-kamp. Maar de laatste dagen is het Remain-kamp met een comeback bezig en geeft een laatste gezaghebbende peiling geeft hen een 51-49 voorsprong. De periode van een paar dagen van bezinning en opschorting van de campagnes na de schokkende politieke moord op Labour-parlementslid en pro-EU-campaigner Jo Cox kunnen daaraan hebben bijgedragen. Maar zeker ook de aaneenschakeling van gezaghebbende personen en instellingen en bedrijven, van Unilever tot David Beckham, die zich de laatste dagen prominent uitspreken voor Remain. Het zal tot het laatste moment spannend blijven. Een laatste incident kan het sentiment nog beïnvloeden. En veel zal ook afhangen van het weer en de opkomst.

Eerst onderhandelingen
Mochten de Britten onverhoopt besluiten om uit de EU te stappen, dan is het zaak vooral het hoofd koel te houden. Het politieke besluit dat uit het referendum rolt, heeft vooralsnog weinig concrete gevolgen. Pas nadat het VK een nieuw arrangement heeft onderhandeld met de EU over de toekomstige relaties en handels- en investeringsbetrekkingen, kan het precieze effect op de economie worden bepaald. En dat kan jaren duren. De aandelen en valutabeurzen zullen ongetwijfeld direct reageren op de uitslag. De reële verwachting is dat de economische groei van en de investeringen in het VK negatief geraakt zullen worden door een Brexit. Maar dat effect zal niet onmiddellijk zijn. En de grootte ervan is nog niet goed te bepalen. Ook de politieke gevolgen van een Brexit op de samenhang van de EU en haar positie in de wereld zullen zich pas geleidelijk uitkristalliseren.

Zucht van opluchting?
Een besluit om in de EU te blijven daarentegen zal over het hele continent een zucht van opluchting doen slaken. Het zal de EU in staat stellen om aan de agenda van de toekomst te gaan werken zonder de zware steen van een mogelijke Brexit in haar rugzak. De EU moet dan ook aan het werk om het akkoord dat tussen premier Cameron en de EU in februari bereikt is over hervormingen van de EU uit te voeren. Die deal moet fair worden uitgevoerd, zonder de beginselen van de EU aan te tasten. Aandelenkoersen, de koers van het pond en investeringen zullen mogelijk een vreugdesprong maken na een Remain-besluit. De economische argumenten om in de EU te blijven zijn ijzersterk. Hopelijk zal dat uiteindelijk toch bij veel Britten de doorslag geven. Naast het hoofd dus ook maar de champagne koel houden.

Winand Quaedvlieg
Permanent gedelegeerde in Brussel