De bouw staat te springen om personeel, maar ze worden zzp'er

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-04-2019

Hoezo zielige zzp’ers? Dat dacht ik toen ik las over het CBS-onderzoek naar het aantal nieuwe bedrijven in de bouw. Maar liefst 13.000 in het afgelopen jaar en bijna allemaal zijn het eenmansbedrijven. Zzp’ers dus. De groep die vooral sinds de crisis zo vaak door politiek en vakbeweging werd weggezet als beklagenswaardigen die slechts kunnen dromen van een vaste baan. En wat blijkt nu: veel mensen hoeven niet zo nodig in loondienst. Want je kunt zeggen wat je wilt: werk is er wel in de bouw.

 

Wat hebben zzp'ers wél

Als het over zzp'ers gaat, gaat het vaak over wat ze níet hebben: pensioen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een werkgever die van alles voor ze regelt. Maar er zijn ook heel veel mensen die er juist voor kiezen om als zzp'er zelfstandig ondernemer te zijn. Om alles wat het ze wél te bieden heeft: vrijheid, meer zeggenschap over werk(tijden) én zeker in tijden van krapte vaak een betere beloning.

 

Prima plek op arbeidsmarkt

Nu hadden veel zzp'ers het zeker moeilijk tijdens de crisis. Het tarief van zelfstandige ondernemers beweegt veel meer mee met de situatie op de arbeidsmarkt dan lonen van werknemers. In tijden van crisis was daarvoor volop aandacht, maar nu zien we juist dat uurtarieven in sectoren met krapte snel stijgen. Dit leidt ertoe dat in bijvoorbeeld de bouw op het moment veel mensen voor zichzelf beginnen. Veel zzp'ers hebben dan ook een prima plek op de arbeidsmarkt.

 

Het zijn ondernemers

Ik zal niet ontkennen dat er een kleine groep mensen is die tegen wil en dank als zelfstandige werkt. Voor deze ‘zelfstandigen zonder perspectief’ moet aandacht zijn. Maar als groep? Dan zijn het ondernemers; waar het goed mee gaat in een hoogconjunctuur en vaak slechter in een crisis. Net als met alle andere mkb-ondernemers.

 

Anneloes Goossens

Beleidssecretaris sociale zaken