De economie weer laten draaien? Dat doen we samen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-05-2020

Deze week moest ik denken aan een verhaal dat ik ooit las en dat komt uit de periode komt waarin er een pestpandemie in Europa woedde. Dat verhaal gaat als volgt:

 

Soepsteen

Een oude en wijze man kwam aan in een arm dorp. Hij merkt daar al snel dat mensen honger hadden. De man moest iets doen en besloot midden in het dorp een ketel neer te zetten. Hij maakte vuur, plaatste er een ketel boven en vulde deze met water. Vervolgens haalde hij een steen uit zijn zak en gooide deze in het water. Aan de nieuwsgierige dorpelingen die inmiddels waren toegestroomd, vertelde hij dat dit een soepsteen is waarmee hij heerlijke soep kon maken.

 

Smaak

Na een paar minuten liet hij één van de dorpelingen proeven en die constateerde dat de soep nog weinig smaak had. ‘Ik heb nog wel wat zout’, zei een dorpeling en ging het halen. Andere dorpelingen raakten daardoor enthousiast. De één had kruiden, de ander specerijen, een derde had nog wat vlees liggen, anderen hadden groenten. Zij gooiden dit allemaal in de pan en na een uurtje was er heerlijke soep gereed en iedereen at er lekker van. Toen de ketel leeg was vertrok de man. De steen liet hij achter voor de volgende maaltijd. 

 

Verbinden

Er zijn enkele lessen te trekken uit dit verhaal. Zo wist de oude man de mensen te verbinden. Dat doen we nu ook: we moeten afstand houden, maar met digitale hulpmiddelen komen we toch samen. En we merken zelfs hoeveel tijd we ermee kunnen besparen. Juist op het gebied van digitalisering kunnen we nu stappen maken om nog efficiënter te worden.

 

Leren

De wijze man gaf het dorp ‘les’. Vandaag kunnen we op internet veel opleidingen vinden waarmee wij onszelf en onze mensen kunnen bijscholen. Er hoeft niet meer altijd iemand fysiek langs te komen.

 

Samenwerken

Tenslotte maakt het verhaal duidelijk dat we meer kunnen dan we denken, zeker als we samenwerken. Er is meer te halen in onze eigen regio dan we denken. En de komende tijd staat ongetwijfeld in het teken van 1,5-meteroplossingen. De protocollen van veel branches worden vastgesteld en hopelijk kunnen we de economie weer wat meer laten draaien. Daar wordt op dit moment ook vanuit VNO-NCW MKB Noord samen met de brancheverenigingen heel hard aan gewerkt. Dat zullen we samen moeten doen!

 

Sieger Dijkstra
Voorzitter VNO-NCW Noord