De wereld wordt niet veiliger van een inreisverbod

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-02-2017

‘De waardigheid van iedere wereldburger wordt op dit moment op de proef gesteld in de VS’, twitterde Paul Polman van Unilever gisteren. ‘Maar wie een standbeeld voor Vrijheid opricht, hoort te weten dat daar ook Verantwoordelijkheid bij hoort (vrij vertaald; red).’ Sinds de Amerikaanse president deze week een inreisverbod aankondigde, is er wereldwijd kritiek losgebarsten. En dat kan ik goed begrijpen. Natuurlijk moeten we terrorisme gericht en intensief bestrijden, maar toch niet door mensen uit bepaalde landen of met een bepaald geloof de toegang tot een land te ontzeggen? Dat is pure discriminatie en het gaat – voor zover het om vluchtelingen uit bijvoorbeeld oorlogsgebieden als Syrië gaat – tegen de Geneefse conventie in. Bovendien worden er talloze onschuldige burgers door getroffen die bijvoorbeeld bij Amerikaanse bedrijven of instellingen werken of werken voor bedrijven die zakendoen met de VS.

 

Internationaal talent

Bedrijven werken over grenzen heen, hebben medewerkers in dienst uit uiteenlopende landen. Dat kan een Nederlander zijn, een Duitser, een Amerikaan, maar ook iemand afkomstig uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan of Syrië – één van de landen die de Amerikaanse president nu in de ban heeft gedaan. En ze hebben het beste talent nodig dat de wereld te bieden heeft.  Dan helpt het niet als er maatregelen worden genomen die het aannemen van zulk talent tegengaan. Of die ervoor zorgen dat werknemers niet meer vrij en onbelemmerd kunnen reizen. Zonder zulk internationaal talent zouden veel ondernemingen het niet redden. En dat zou president Trump – zelf toch ook oud-ondernemer – moeten weten.

 

Samen werken aan veiligheid

Dat premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken hebben aangegeven het inreisverbod af te wijzen en te betreuren, is niet meer dan terecht. Want ook in Europa en in Nederland gaan geregeld stemmen op om immigranten te weren. Of die aanzetten tot polarisatie. En daarop móet de politiek reageren. Want muren optrekken, angst zaaien en grenzen sluiten, is voor niemand een oplossing. Samen keihard werken aan een veilige samenleving met een gezonde blik op de buitenwereld wel.

 

Marhijn Visser

Beleidssecretaris  Internationale economische betrekkingen