Eén digitale overheid: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
07-10-2016

Als iemand weet hoe de overheid van verkokering aan elkaar hangt, dan is het digicommissaris Bas Eenhoorn wel. Dat lees ik tenminste in zijn column over de wet Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) op zijn website. Volgens Eenhoorn hebben alle overheidsorganen zo hun eigen overtuiging hoe in te spelen op de gedigitaliseerde burger. Dat vertraagt tot op de dag van vandaag, zegt hij. Dan denk ik toch: waarom niet meer centraliseren op dit gebied als je meer eenheid wil?

Ruggengraat
Eenhoorn is in 2014 door het kabinet aangesteld als digicommissaris om het digitale contact tussen overheid en burgers en bedrijven te stroomlijnen. Hij werd toen geïnterviewd door Forum, het opinieblad van VNO-NCW. 'Er zijn geen standaarden en geen afspraken hoe overheidssystemen met elkaar moeten kunnen praten', zei Eenhoorn destijds. En de digicommissaris had plannen: 'Er komt één basis voor alle overheidsdiensten waar ze hun eigen applicaties op kunnen laten draaien. Een uniforme ruggengraat waar alle digitale toepassingen op gebaseerd zijn.'

Aanmodderen
Twee jaar verder concludeert Eenhoorn dat we 'een kabinetsstandpunt rijker' zijn over de wet GDI, maar dat er nog niets bekend is over de uitwerking ervan en over de afspraken die gemaakt zijn of moeten worden. Dat voorspelt niet veel goeds voor het oude kabinetsvoornemen om alle overheidsinstanties zich in 2017 met die wet als één overheid uniform te laten presenteren. Zodat je op één manier al je zaken kunt afhandelen zonder keer op keer dezelfde vragen voor je neus te krijgen, dan weer op papier, dan weer via allerlei verschillende digitale tools. De Belastingdienst heeft volgens Eenhoorn op eigen houtje – dat wel – een behoorlijk succesvol systeem opgebouwd met veel gemak voor de burger en met belangrijke besparingen voor de overheid. De andere overheden modderen nog aan en denken dat hun zelf uitgevonden wiel toch wel het mooist rond is.

Centraliseren
Over een half jaar zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ik pleit er voor om daarna budget en regie rond overheids-ict sterk te centraliseren. Ook naar de lagere overheden. Dat stellen VNO-NCW en MKB-Nederland ook in de toekomstvisie De Digitale Kwantumsprong. Dat kan zoals nu, via een digicommissaris. Nog beter is één eindverantwoordelijke minister voor overheids-ict en digitale dienstverlening in plaats van de huidige drie. Die moet in een digitaal ministerieel topteam waar VNO-NCW, MKB-Nederland met Nederland ICT, FME en andere organisaties sinds kort voor pleiten ook andere ministers kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheid om als één digitale overheid de burger en ondernemer tegemoet te treden.
Want ook daarin heeft Bas Eenhoorn groot gelijk: we moeten voortgang maken in het belang van burger en bedrijfsleven in onze informatiesamenleving.

David de Nood
secretaris e-informatiebeleid/ict