Goed plan van D66 voor zuinige woningen kan nóg beter

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
02-03-2017

Heel Nederland een warm huis met een lage energierekening zónder dat huiseigenaren zelf tijd, kennis en geld hoeven te steken in het energiezuiniger maken van hun woning. Met dit plan dat D66 deze week presenteerde is de eerste politieke partij opgestaan die vol gaat voor ‘ontzorging’ en grootschalige uitrol van een energieabonnement. Dat is goed nieuws en het sluit bovendien naadloos aan bij de campagne NL Next Level, waarin VNO-NCW en MKB-Nederland dit als een van de grote uitdagingen schetsen. Ook daarin constateren we dat technische en financiële ontzorging van de huiseigenaar in de vorm van een energieabonnement een must is om hen in grote getale in beweging te krijgen om hun huis energiezuiniger te maken. Er ligt immers enorm veel potentieel aan energiebesparing in de gebouwde omgeving dat via een goede organisatie en financiering kan worden gerealiseerd. Bovendien worden we daarmee voor onze energie minder afhankelijk van het buitenland en zorgt het voor veel banen en kennis in Nederland.

 

Isolatieplan

De essentie van het vandaag gepresenteerde D66 plan bestaat uit zes punten. De eerste is dat huiseigenaren een isolatieplan krijgen met duidelijke opties. Nummer twee is dat de energierekening gegarandeerd omlaag gaat. De derde behelst dat financiering met ‘gesloten beurzen’ gaat via de besparingen op energierekening waardoor spaargeld of lening niet meer nodig is. Nummer vier is dat de investering is gekoppeld aan het huis en niet de huiseigenaar, zodat eventuele verhuizing niet bemoeilijkt wordt. Het vijfde punt bestaat eruit dat de aanpak bloksgewijs per wijk gaat zodat de kosten per huis omlaag gaan. En tot slot kunnen financieringskosten flink omlaag door inzet van pensioengeld via de Nederlandse Investeringsbank.

Energiezuinig huis, uitgelegd in 30 seconden

 

Netbeheerders

Een belangrijke rol is weggelegd voor gemeenten die wijken moeten selecteren en bewonersavonden moeten gaan organiseren en voor netbeheerders als draaischijf die opdrachten aan aannemers moeten standaardiseren en de uitvoering en de financiering moeten organiseren via een opslag op de energierekening. In essentie is dit een prima plan. Jammer is wel dat  er in het D66-plan twee onderdelen zitten waardoor het pas na jaren kan starten. Dat komt doordat leningen op dit moment volgens Nederlandse en Europese regelgeving niet aan een woning mogen worden gekoppeld. En omdat netbeheerders volgens de Nederlandse wet alleen energie mogen transporteren.

 

Energieleveranciers

De wettelijke aanpassingen die daardoor nodig zijn, kunnen vele jaren kosten. Gelukkig is dit niet nodig. Energieleveranciers kunnen namelijk ook zelf isolatieplannen aan hun klanten aanbieden. Op deze manier concurreren ze met elkaar, wat ook nog een betere prijsstelling oplevert. Bovendien biedt hun energierekening meer ruimte om energiebesparingen te financieren dan een opslag op het netwerktarief. Daardoor kan er meer dan alleen isolatie. Tenslotte kunnen zij, bijvoorbeeld in samenwerking met financiële partijen, hun klanten vrij snel een (persoonsgebonden) energieabonnement aanbieden. De bijbehorende verplichte administratieve rompslomp is nu nog te groot, maar dat is op te lossen als iedereen het wil. Een register waarin staat welke afspraken met welke huiseigenaren zijn gemaakt, zou dan nu al door de netbeheerders kunnen worden bijgehouden. Dat brengt het ideaal van een warm huis met een lage energierekening én goed nieuws voor het klimaat sneller dichterbij.

 

Ton Ravesloot

Beleidssecretaris Milieu