ICT is overal, behalve op school

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
31-01-2017

Even de thermostaat thuis alvast aanzetten via de smartphone, onderweg je social media bijwerken en nog even snel een betaling doen via de internetbankieren-app. Informatica is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar vreemd genoeg wel op school. Zo kan het dus gebeuren dat 65 procent van de vacatures in de ict-sector momenteel moeilijk te vervullen is. Onbegrijpelijk en zorgelijk.

 

Nederlands

Programmeren of coderen, informatica of ICT. Het klinkt al snel te technisch, dus moeilijk en vooral ook niet sexy. Een imagoprobleem. Want Wifi, Bluetooth, TomTom, Booking.com, Funda, NS Reisplanner, je eigen banken-app en Buienradar zijn allemaal mooie toepassingen op het gebied van ICT en informatica. Veel mensen weten niet dat de genoemde voorbeelden allemaal Nederlands uitvindingen of producten zijn. En dat is ook niet zo vreemd, want het gezegde 'onbekend maakt onbemind' is bij uitstek van toepassing op dit vakgebied.

'We hebben meer informaticadocenten nodig die kinderen enthousiasmeren, een stevige basiskennis meegeven en hen carrièremogelijkheden laten zien'

Meer docenten

Er is dus een wereld te winnen in Nederland. En dat moet vroeg in het onderwijs beginnen. Want digitale informatievoorziening en digitale communicatie zijn blijvertjes. Dus moeten we ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor het vak en dat er meer docenten worden aangesteld op middelbare scholen. Dat is hard nodig, want een informaticadocent op een middelbare school is een uitstervend ras, blijkt uit recente cijfers. En wellicht dat het bedrijfsleven daar een bijdrage aan kan leveren door die kennis via hun eigen mensen over te dragen.

Het is immers (imagotechnisch) noodzakelijk dat kinderen al op jonge leeftijd worden geënthousiasmeerd door vakmensen. Dat zij hun leerlingen een stevige basiskennis meegeven en hen carrièremogelijkheden laten zien. En dus ook aan meisjes, zeg ik er bewust bij. Want in ICT (Informatie- en communicatietechnologie) zit namelijk ook de C van communicatie, dat als zelfstandig vakgebied wél veel vrouwen trekt. Er zijn talloze beroepen te vinden in de ICT-sector, ook voor (jonge) vrouwen.

 

Nieuwe banen

Zoals gezegd is digitalisering en robotisering geen modeverschijnsel. Het is simpelweg dé toekomst. En daarom hebben we geen tijd meer te verliezen. We lopen al een beetje achter. Het is dus heel verstandig als een nieuw kabinet 600 miljoen euro gaat investeren in een digitale kwantumsprong. Want voor grote maatschappelijk vraagstukken kan ICT een oplossing bieden. En digitalisering en robotisering levert ook (nieuwe) banen op. Nu en in de toekomst.

 

 

Gertrud van Erp

Secretaris onderwijs