Kan het een beetje sneller met het digitale paspoort?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
30-09-2016

Jezelf kunnen identificeren op internet met één waterdichte digitale identiteit. Of dat nu met een app, USB, pasje of ander door bedrijven ontwikkeld 'paspoort' is. Mij lijkt het ideaal. En heel veel ondernemers ook. Handig als je aankopen doet op internet of voor je belastingaangifte of wanneer je een vergunning aanvraagt of je eigen zorgdossier wilt opvragen. Dat is nu allemaal nog toekomstmuziek, maar het komt steeds dichterbij. Na jaren voorbereiding en kabouterstapjes vooruit, lijkt het nu toch de goede kant uit te gaan met het digitale paspoort eID. Het Rijk gaat, onder aanvoering van het ministerie van Binnenlandse Zaken, grootschaliger proeven doen. En vanaf 2017 heeft dan iedereen zijn eigen eID.

Veilige identificatie
Voor consumenten levert een eID een hoop gemak op. Maar voor het Nederlandse bedrijfsleven is het zelfs  een internationale kans. Een Nederlands eID kan binnen twee jaar in heel Europa gebruikt worden. Dat maakt het veel gemakkelijker en veiliger om met klanten over de grens zaken te doen. Iedere buitenlandse klant kan zich dan immers identificeren met zijn eigen eID. Dat is handig voor webshops, maar ook voor bijvoorbeeld online muziekdiensten.

Identity Hub
Daarnaast kan Nederland zich ontwikkelen tot een Identity Hub. Dat betekent dat ook ondernemers en consumenten uit andere Europese lidstaten zich in de hele EU online kunnen identificeren met een Nederlands eID. Zelfs bedrijven van buiten de EU kunnen gebruik maken van de Nederlandse eID als ze online zaken willen doen met een overheid. Bijvoorbeeld een Amerikaans bedrijf dat wil inschrijven op een aanbesteding van de Duitse overheid. Als Nederland zich nu positioneert als innovatieve voorloper, biedt dat Nederlandse technologiebedrijven enorme kansen. Zij kunnen dan een wereldwijde markt  bedienen met identificatiemiddelen.

Digitale identiteit
Natuurlijk moet er straks wel een betrouwbaar, veilig en toekomstbestendig digitale identiteit liggen. Vertrouwen is immers dé basis voor veilig zaken doen bij digitale transacties. Dat neemt niet weg dat we nu wel snel moeten zijn. Ik ben dan ook blij dat de Tweede Kamer gisteren om die snelheid heeft gevraagd. Anders zijn anderen ons namelijk straks voor.

David de Nood
Secretaris digitale e-commerce, digitale markt en privacy