Laat coronacrisis geen reden zijn om mbo-studenten niet op te leiden

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
13-05-2020

Het ging mis in de vorige crisis. Zal het nu weer zo gaan als het gaat om mbo-studenten? Jonge vakmensen stonden destijds aan de kant omdat bedrijven in hun strijd om het hoofd boven water te houden, andere keuzes maakten. Maar naderhand, toen de economie weer aantrok, plukten een hoop sectoren daar de wrange vruchten van. Kweekvijvers – die zij zelf niet meer hadden gevuld – bleken leeg te zijn.

 

Vakmensen zijn altijd nodig

Laten we niet weer diezelfde fout maken. Ik krijg signalen dat bbl-studenten, die vier dagen het vak leren bij een ondernemer en één dag naar het mbo gaan, moeilijk hun werkplek kunnen behouden en nieuwe studenten niet aan een leer-werkplek kunnen komen voor volgend studiejaar. Hoe begrijpelijk het ook is dat bedrijven zich nu bezinnen, er moeten nieuwe mensen opgeleid blijven worden. We weten allemaal niet hoe de wereld er over een halfjaar uitziet, maar één ding is toch echt zeker: we gaan altijd nieuwe vakmensen nodig hebben. In de bouw, horeca, bij de kappers, in de techniek, en ga zo maar door. Het is niet voor niks dat stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) een actieplan heeft gemaakt.

 

Vergoeding

Gelukkig wordt het ondernemers dit maal makkelijker gemaakt om die stap te zetten. Voorheen kregen ze pas ruim na afloop van het studiejaar een vergoeding van maximaal 2.700 euro voor het opleiden van een bbl-student. Eind mei gaat er een nieuw overheidsloket open, waar ondernemers die nu een bbl-student op leiden alvast een voorschot kunnen vragen. Het opleiden van een student kost ondernemers vaak veel geld en tijd, die ze dan ook met liefde vrijmaken. Maar dit zal hen zeker helpen in deze moeilijke tijd om een student te behouden en toch weer te kiezen voor het opleiden van hun eigen vakmensen.

 

Nu niet verslappen

Eerder bleek al uit onderzoek dat bbl-studenten eerder een baan vinden en gemiddeld een hoger salaris krijgen dan studenten die vijf dagen naar school zijn geweest. En ik zeg het toch maar weer: de bbl is een prachtig systeem. Maar we moeten er echt voor zorgen – bedrijfsleven, onderwijs en overheid – dat we nu niet verslappen en dat straks een generatie jonge vakmensen ook onze arbeidsmarkt komt versterken. En crisis of geen crisis: ook stages moeten gewoon doorgaan, ook op het reguliere mbo en het hbo.

 

Gertrud van Erp
Beleidssecretaris onderwijs