Laat onze biotech niet stikken

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
07-08-2018

Wist u dat Nederlanders wereldwijd kílometers vooruitlopen als het gaat om landbouw en biotechnologische innovatie? Zo berekende ING dat in de mondiale landbouw gemiddeld 800 liter water wordt gebruikt om 1 dollar waarde toe te voegen. Nederlandse boeren gebruiken daarvoor slechts 7,4 liter. Waar in Nederland voor het telen van een kilo tomaten 4 liter water nodig is, wordt voor diezelfde kilo in Spanje 60 liter verbruikt. Indrukwekkend, toch? Onze efficiëntie is een van de redenen dat Nederland de tweede landbouwexporteur ter wereld is.

 

Zaadveredeling

Ook als het gaat om zaadveredeling behoren wij tot de wereldtop. Het selecteren of kruisen van zaden kan gewassen op een natuurlijke wijze resistent maken tegen ongedierte en ziektes. Hierdoor kan zonder gewasbeschermingsmiddelen meer, duurzamer en gezonder voedsel worden geproduceerd voor Nederland en daarbuiten. De zaadveredelingssector is goed voor ruim 3 miljard euro aan export per jaar. Waarom wordt de ademruimte van deze branche dan langzaam afgesloten?

 

Europees Hof

Afgelopen 25 juli deed het Europees Hof uitspraak over de vraag of moderne veredelingsmethoden onder strenge regelgeving van genetische modificatie vallen of niet. Ondanks een hoopvol advies van de advocaat-generaal eerder dit jaar, besliste het Hof van wel. Onbegrijpelijk. Deze uitspraak heeft desastreuze gevolgen voor onze biotechsector. Strenge Europese wetgeving betekent dat ondernemers een duur en onzeker juridisch doolhof moeten doorlopen. Een doodsteek. Vooral voor starters en het mkb; de motor van de Nederlandse veredelingssector.    

 

Zuur

Helemaal zuur is dat het kabinet het belang van de Nederlandse biotech wél erkent. 'Nederland zal zich in Europa inzetten voor de toepassing van moderne veredelingsmethoden zoals CRISPR-Cas', leest het regeerakkoord. Helaas gaat de uitspraak van het Hof loodrecht in tegen deze ambitie van het kabinet om de toppositie van onze agro-foodsector te waarborgen.

 

Duidelijk standpunt

MKB-Nederland en VNO-NCW zetten zich samen met LTO Nederland, HollandBio en Plantum in voor modernisering van het biotechbeleid, dat innovatie en duurzaamheid stimuleert - niet wúrgt. Wij roepen het kabinet op om zich hiervoor hard te blijven maken en een duidelijk standpunt in te nemen in Nederland en Europa. Leg onze prachtige duurzame Nederlandse innovatiekracht niet aan banden, want daarin blinken wij wereldwijd nu juist uit!

 

 

Tim Zandbergen

Beleidssecretaris Biotechnologie