Pak crimineel aan, niet ondernemer

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
27-06-2018

Als iemand ’s nachts een granaat bij je bedrijfspand neerlegt, schrik je als nietsvermoedende ondernemer natuurlijk flink de volgende dag. Maar het wordt nóg erger als de gemeente om die reden besluit jouw bedrijf tijdelijk te sluiten. Dit gebeurt echter regelmatig. Proberen criminelen ondernemers op deze manier af te persen? Of sturen ze aan op een faillissement om het bedrijf vervolgens voor een prikkie in handen te krijgen en te gebruiken voor het witwassen van drugsgelden? Het zou zomaar kunnen. Het is aan de politie en lokale bestuurders om hier op een goede, zorgvuldige manier mee om te gaan.

 

Geen vergunningplicht

Helaas willen burgemeesters de laatste tijd wel eens reuze stoer gaan doen in de strijd tegen ondermijning van de boven- door de onderwereld. Ze nemen bestuurlijke maatregelen zonder na te denken over de gevolgen daarvan voor het reguliere bedrijfsleven. Ze stellen bijvoorbeeld een vergunningplicht in om wildgroei in een sector tegen te gaan. Maar daarmee confronteren ze ‘goede’ ondernemers met extra kosten (leges), terwijl ze de foute figuren niet treffen, want die nemen de wijk naar een buurgemeente. Het zogenoemde waterbedeffect.

 

Bibob uitbreiden

Beter is volgens mij de uitbreiding van de wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Die geeft de lokale overheid meer mogelijkheden om de achtergronden van ondernemers na te gaan. De informatie die zij zo vergaren, moeten gedeeld worden met andere gemeenten. Anders moet elke gemeente zelf het wiel uitvinden en hebben criminelen alsnog vrij spel. Ook moeten bepaalde private partijen toegang krijgen tot (een deel van) de informatie. Zo kan worden voorkomen dat bijvoorbeeld makelaars of notarissen criminele partijen – al dan niet bewust – van dienst zijn.

 

Samenwerking loont

Op lokaal niveau komt al samenwerking tussen politie, overheid en bedrijfsleven tegen ondermijning van de grond. Op het Rotterdamse bedrijventerrein Spaanse Polder nemen de politie, een ‘stadsmarinier’ van de gemeente en brancheorganisatie Bovag de vele autobedrijven onder de kritische loep, waarbij Bovag zich richt op het tegengaan van misbruik van het eigen keurmerk. Anko, de brancheorganisatie van de kappers, doet mee met een pilot in Midden-Nederland om de branche te verschonen van malafide praktijken. Want er zijn op sommige plekken wel heel veel kappers, waarvan een deel geen klanten lijkt te hebben of voor een onmogelijk laag tarief knipt. Dat zaakje lijkt te stinken.

 

Boeven

Er zijn gelukkig ook burgemeesters die niet elk bedrijfspand sluiten waar een granaat is gevonden. De zaak kan gewoon open blijven als blijkt dat er niets mis is met de eigenaars. Met andere woorden: ga geen ondernemers maar boeven vangen. 

 

Els Prins

Beleidssecretaris criminaliteit