Schiphol is van wereldklasse, maar kan het niet alleen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
27-09-2017

Het was weer goed nieuws: Nederland prolongeerde dit jaar de vierde plek op de wereldwijde concurrentieranglijst van het World Economic Forum. 'Exceptioneel', oordeelde hoogleraar Henk Volberda van de Erasmus Universiteit. Deze goede positie dankt Nederland onder meer aan onze 'infrastructuur van wereldklasse', aldus Volberda. Daarmee staan we zelfs op de derde plaats wereldwijd. Onze zeehavens en Schiphol spelen daar als toonaangevende internationale knooppunten een cruciale rol in.

 

Vestigingsklimaat

Schiphol verbindt Nederland met de hele wereld: volgens het Connectivity Report 2017 is het de best verbonden intercontinentale luchthaven van Europa. Dat is goud waard voor het zakelijke vestigingsklimaat en dus voor de hele Nederlandse economie. Het aantal vliegbewegingen op Schiphol is echter begrensd door de afspraken die daarover zijn gemaakt met omwonenden, lokale en regionale bestuurders, het Rijk en de luchtvaartsector. De oplossing is om op Schiphol selectief met de beschikbare ruimte om te gaan: aantrekkelijke zakelijke bestemmingen als Mumbai krijgen voorrang boven een vakantievlucht naar Korfu. De vluchten naar Europese toeristische bestemmingen moeten volgens de gemaakte afspraken vanaf Eindhoven en Lelystad plaatsvinden.

 

Luchthaven Lelystad

Ondanks deze afspraken is juist het aantal vakantievluchten de laatste jaren stevig toegenomen op Schiphol. Dit belemmert de ontwikkeling van intercontinentale bestemmingen en dreigt de koppositie van Schiphol als internationaal knooppunt in gevaar te brengen. Daarom is het van belang dat de luchthaven Lelystad zo snel mogelijk klaar is voor gebruik. Het belang hiervan is dus groter dan het vakantieplezier van de reizigers. Door van Lelystad een excellente luchthaven voor de toeristische sector te maken, kan Schiphol de ruimte inzetten om de best verbonden Europese mainport te blijven. Zo blijft Nederland een extreem competitieve economie. 

 

Marnix Koopmans, beleidssecretaris infrastructuur