Steun voor Business Angels: een vleugje Silicon Valley in de polder

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-05-2017

Een startup uit de grond stampen is niet makkelijk. Financiering rondkrijgen in die fase is vaak nog veel moeilijker. Daarom is het goed nieuws dat minister Kamp van Economische Zaken deze week tijdens de Week van de Ondernemer een nieuwe regeling bekend maakte speciaal gericht op Business Angels. Zo'n Business Angel, vaak een oud-ondernemer die met de verkoop van zijn of haar bedrijf een flink vermogen heeft verdiend, is een bekend fenomeen in de Verenigde Staten. Maar ook Nederland kent dit soort investeerders die startups niet alleen helpen met financiering maar ze ook bijstaan met hun netwerk, kennis en ervaring.

 

Herinvesteren van vermogen

Nederland is echter nog lang geen Silicon Valley, concludeerde Startup Ambassadeur Constantijn van Oranje-Nassau vorig jaar al. Het moet makkelijker worden om vermogen te herinvesteren na bedrijfsverkoop, zodat dat geld nieuwe bedrijven oplevert. Als het goed is, gaat de Seed Business Angels-regeling van Kamp daaraan bijdragen. De overheid doet dat door de investering van een Business Angel in een creatieve of technostarter te matchen met hetzelfde bedrag (tot 1 miljoen euro) in de vorm van een renteloze lening. Bij de terugbetaling gaat de investeerder voor, zodat de overheid als laatste het geld terug krijgt. Dit verlaagt het risico voor investeerders zodat ze in de risicovollere eerste fase van een bedrijf kunnen investeren.

 

Launching customer 

Natuurlijk hebben we hiermee nog niet in één klap een optimaal klimaat voor startups gecreëerd. Hét kenmerk van Silicon Valley zijn de netwerken van bedrijven, financiers en kennisinstellingen rond startups. In Nederland kunnen overheden startups helpen door launching customer te zijn. En gevestigde bedrijven kunnen een rol spelen door samen met startups risico's aan te gaan en ze te adviseren over doorgroei. Hoe dan ook hebben we deze week wel weer een scheutje Silicon Valley aan onze polder weten toe te voegen. Hopelijk het begin van meer.

 

Rob Wolthuis

Beleidssecretaris Financiering