Zet verdienvermogen centraal, leerde Innovatieplatform ons

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-06-2018

Beschimpt en verguisd: het Innovatieplatform, dat deze zomer precies 15 jaar geleden werd opgericht, heeft in zijn korte bestaan – in 2010 werd het weer afgeschaft – veel kritiek gekregen. Onterecht wat mij betreft.

 

Groei en innovatie

Laten we even terugkijken naar de start van het Innovatieplatform. We keken toen in dit land erg naar Finland: zowel qua groei als innovatie bevond dit land zich aan de top. Nokia was de grote drijvende kracht achter innovatie in dit land. De Finse Science and Technology Policy Council was dan ook een inspiratie voor onze Nederlandse variant.

 

Global Competitiveness Index

Nederland deed het op dat moment bijzonder slecht op de Global Competitiveness index van het World Economic Forum en de R&D-investeringen lagen onder de 1 procent van het BBP. De overheid was vooral bezig met het saneren van de publieke uitgaven. De internetrevolutie leek ondertussen een nieuwe economie in te luiden, waar de groei haast eindeloos zou zijn.

 

Boodschap Innovatieplatform

Helaas, die droom spatte na het barsten van de internetbubbel uiteen. En er ontstond eindelijk oor voor de boodschap van het Innovatieplatform dat het verdienvermogen van onze economie echt hoger op de politieke agenda gezet moest worden. Op het hoogste niveau werd er gehamerd op de noodzaak van kennisinvesteringen, het concentreren op de zaken waar we echt goed in zijn, en het belang van samenwerking tussen bedrijfsleven en wetenschap.

 

'We moeten het van ons verdienvermogen hebben'

 

Nederland in top 5

Met succes, als je kijkt naar de top 5 positie die Nederland inmiddels inneemt op de WEF ranking. Een positie die 15 jaar geleden nog voor onmogelijk werd gehouden. De Europese Commissie noemt Nederland inmiddels een innovation leader en de R&D-investeringen van bedrijven stijgen gestaag en liggen nu al rond de 1,2 procent van het BBP.

 

Aanpak transities

Wat kunnen we met die kennis anno 2018? Nederland staat aan de vooravond van een aantal grote transities. Terecht dat het kabinet met een Klimaatakkoord en een Digitaliseringsstrategie komt. Maar ook nu weer geldt: deze transities kun je niet van bovenaf vormgeven. Hier past geen top down-benadering met vakdepartementen die de transities met allerlei regulering opleggen. En die allerlei eigen innovatiepotjes claimen waardoor we geld versnipperen.

 

Lessen Innovatieplatform

Hier past een innovatieve benadering, vanuit het bedrijfsleven, samen met wetenschap en de overheid. Een benadering die naast de maatschappelijke vraagstukken ook de verdienkracht in ogenschouw neemt. Indachtig de lessen van het Innovatieplatform.

 

Thomas Grosfeld

Beleidssecretaris innovatie