Zo blijft Nederland een innovatief topland

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-02-2017

De Dag van de Industrie gaf in een kleine drie uur een adrenaline-kick groter dan alle verkiezingsbijeenkomsten bij elkaar. Met het Airborne FieldLab van Siemens als inspirerend decor. De Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de absolute top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in medische apparatuur en chipmachines en koploper in de chemie. Over investeren in de toekomst gesproken! Twee miljoen mensen hebben direct en indirect werk dankzij de industrie, want elke baan in de industrie levert nog eens 1,2 baan in de dienstensector op. En met de samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid (triple-helix) zijn we uniek in de wereld.

 

Flagship

Met 'Flagship'-ondernemingen zoals Tata Steel en het Life Sciences & Health cluster in Rijnland geven we invulling aan NL Innovatief Topland, één van de acht investeringsprogramma's uit NL Next Level, het investeringsprogramma van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland dat de transformatie van Nederland mogelijk maakt.

 

Toekomst 

Is toekomstig succes verzekerd vraag je je af. Dat is nog geenszins het geval! De noodzakelijke publiek-private investeringen in r&d moeten op peil blijven en zelfs geïntensiveerd worden met minimaal 1 miljard euro extra per jaar, zo is de boodschap van VNO-NCW en onder meer FME en Metaalunie aan het nieuwe kabinet. Met goed gekozen projecten en ook steun voor het midden- en kleinbedrijf kunnen private investeringen door extra stimulans met 2 miljard euro toenemen.

 

Techniek tekort 

Een alarmerende waarneming is nog steeds het enorme tekort aan hoog opgeleid technisch personeel. Terwijl alle wetenschappelijke opleidingen een stijging in instroom laten zien komt de instroom voor technische beroepen op de helft van de vraag! Een switch in de studiekeuze naar een technische studie is hier dringend noodzakelijk.

 

Innovatief topland 

De roep om continuering van het triple-helix-beleid met stijging van de r&d-uitgaven en een samenhangende aanpak met regionaal en nationaal innovatiebeleid, zal tot ver na de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen moeten doorklinken. Dat is de kern van ons programma NL Innovatief Topland. Dat is iets anders dan het eendagsvlieggedrag van veel politici tijdens de verkiezingscampagne. En we weten wat er met eendagsvliegen gebeurt.

 

René Klawer

Voorzitter VNO-NCW West