In de regio

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact

MKB-Nederland. Zodat u kunt ondernemen!

Ook in uw directe omgeving komt MKB-Nederland op voor uw ondernemersbelang. We hebben veel contact met gemeenten, provincies en andere belanghebbende partijen, bovendien helpen we uw lokale ondernemerscollectief met de lobby.

Lokaal richten we ons vooral op de volgende onderwerpen:

 1. Betaal rekeningen op tijd
  De gemeente is een belangrijke opdrachtgever voor lokale ondernemers. Daarbij hoort dat zij haar rekeningen, net als ieder ander, op tijd betaalt. Door snel te betalen zorgt de gemeente er immers voor dat bedrijven over voldoende liquiditeit blijven beschikken.
   
 2. Zet een rem op lokale lasten voor het bedrijfsleven: maximaal de inflatie
  Sterk stijgende belastingen zijn hinderlijk voor het mkb. Verhogingen van de lokale lasten moeten niet boven de inflatie uitstijgen (micronorm). Met speciale aandacht voor de OZB niet-woningen, bouwleges en het afschaffen van de toeristenbelasting.
   
 3. Dring winkelleegstand terug en zorg voor een goede visie op detailhandel
  De crisis heeft in veel plaatsen tot faillissementen en winkelleegstand geleid. MKB-Nederland roept gemeenten op om in overleg met ondernemers en eigenaren van winkelvastgoed een 'Actieprogramma aanpak winkelleegstand' te ontwikkelen.
   
 4. Zorg voor minder regels, schrap onnodige vergunningen
  Ondernemers worden in toenemende mate belemmerd door onnodige formulieren, vergunningen en regels die kosten, tijdverlies en ergernis met zich meebrengen. De gemeente moet haar dienstverlening richting ondernemers verbeteren en actie ondernemen op de 19 verbeterpunten die we hebben afgesproken.
   
 5. Besteed uit en mkb-vriendelijk aan
  In elke gemeente wordt voor circa duizend euro per inwoner per jaar op de markt ingekocht, dan wel aanbesteed. Het is daarom van groot belang dat het mkb de kans krijgt om mee te doen met aanbestedingen.
   
 6. Voorkom wildgroei ondernemersfondsen
  Een ondernemersfonds is een middel en nooit een doel op zich. Voorkom ongefundeerde lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven; een ondernemersfonds moet aanvullend zijn op gemeentelijke taken.
   
 7. Zorg voor een goede afstemming bij het uitvoeren van openbare werken
  De gemeente treedt regelmatig op als opdrachtgever van openbare werken, voor onderhoud aan wegen of nieuwe infrastructuur. Goede afspraken met alle betrokken ondernemers is van belang.
Onze regionale organisatie

+31 (0)13 20 50 000

zuid@mkb.nl

+31 (0)55 522 26 06

midden@mkb.nl 

mkbmidden.nl

+31 (0)50 534 38 44

noord@mkb.nl

www.mkbnoord.nl

+31 (0)13 20 50 000

zuid@mkb.nl

+31 (0)70 349 09 09

j.licht@mkb.nl

Afdelingen
MKB-Nederland heeft een aantal lokale afdelingen. Deze afdelingen richten zich op een kansrijk ondernemersklimaat in het eigen gebied en zijn onderdeel van MKB-Nederland. Bovendien organiseren deze afdelingen interessante netwerk- en informatie bijeenkomsten voor de leden.

Bent of wordt u lid van één van deze afdelingen dan bent u lid van MKB-Nederland en profiteert u van al onze lokale, regionale en landelijke ledenvoordelen. De onderstaande afdelingen zijn onderdeel van MKB-Nederland.

 


 


Lokaal partners
Een kansrijk ondernemersklimaat in uw gemeente. Dat is waar MKB-Nederland zich voor inzet. Dat doen we niet alleen, maar samen met onze Lokaal Partners. Dat zijn lokale ondernemersverenigingen die met ons een samenwerking zijn aangegaan. Binnen deze samenwerking wordt de know how van MKB-Nederland optimaal gecombineerd met de ervaring en expertise van ondernemers. Wij faciliteren de lokale lobby van onze Lokaal Partners met praktische tools, informatie en onderzoeken, die onder meer via een besloten omgeving te raadplegen zijn. Met deze tools kan uw vereniging nog meer invloed uitoefenen op de gemeente. En wordt de zichtbaarheid van uw vereniging vergroot.

 

Hoe wordt mijn vereniging Lokaal Partner?
Is uw lokale ondernemerscollectief Lokaal Partner van MKB-Nederland? Bekijk hier het overzicht.
Heeft u als bestuurder van een ondernemersvereniging belangstelling om Lokaal Partner te worden? Stuur ons een e-mail of bel ons op 088-6520026. Onze regiomanager belt zo snel mogelijk terug met meer informatie of voor een afspraak met het bestuur van uw vereniging.

 

Individueel lidmaatschap
Leden van Lokaal Partners zijn niet automatisch lid van MKB-Nederland. Zij kunnen wel individueel lid worden. Kijk hier voor meer informatie over individueel lidmaatschap.


logo mkb-vriendelijkste gemeenteVerkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland

MKB-Nederland reikt eens in de twee jaren de prijs voor de MKB-vriendelijkste gemeente uit. In 2013 was de gemeente Bergambacht, net als twee jaar eerder, de beste. Van de steden mocht Zwolle zich de gelukkige winnaar prijzen. Wie wint er deze editie?

Ondernemers: doe mee en vul de vragenlijst in.
Hoe oordeelt u over het ondernemersklimaat van uw gemeente?

 

Van 2 november tot en met 6 december zendt BNR vier keer per dag een radiospot uit.
"Is jouw gemeente goed voor ondernemers of valt er nog veel te winnen? Wij dagen gemeenten uit om hun dienstverlening te verbeteren en zijn op zoek naar de vriendelijkste gemeente van Nederland. Ondernemers, doe mee en ga naar mkbvriendelijkstegemeente.nl. Een initiatief van MKB-Nederland."
Luister hier de spot terug.

 

Nieuwsbericht 10 juni 2015:
"Ondernemers nemen lokale overheden opnieuw de maat"
Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland geeft vandaag tijdens de Week van de Ondernemer in Groningen het startschot voor de vierde editie van de verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. De komende maanden zullen ondernemers zich in een grootschalig onderzoek uitspreken over het mkb-beleid in hun vestigingsplaats. De verkiezing heeft als doel gemeenten te prikkelen om het lokale ondernemersklimaat te verbeteren. Lees meer.

 

De winnaars van 2013
Bergambacht was bij de vorige editie de overall winnaar. Zwolle was de beste van de 36 grootste steden. Nieuwsgierig naar meer ranglijstjes? Kijk dan hier.