Q&A contactberoepen: vragen en antwoorden voor ondernemers

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact

Met ingang van 26 juni zijn veel speciale coronaregels voor contactberoepen vervallen. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen van ondernemers en de antwoorden daarop over deze categorie bedrijven.

 

 

Welke regels gelden voor contactberoepen?

De dienstverlener is verplicht een gezondheidscheck te doen. Ook moet hij aan bezoekers vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Er is geen verplichting om 1,5 meter afstand te houden.

 

Is een mondkapje verplicht voor contactberoepen?

Nee, een mondkapje is niet meer verplicht.

 

Wat houdt de registratieplicht voor kappers, schoonheidsspecialisten, masseurs, etc. in?

Sinds 29 september geldt ook een registratieplicht voor contactberoepen. Dat houdt in dat zij worden verplicht om aan alle klanten te vragen om hun contactgegevens achter te laten en daarmee toestemming te geven om deze beschikbaar te stellen voor een eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Andere klanten mogen die gegevens niet zien.
Het gaat om de volgende gegevens: volledige naam, datum, e-mailadres, telefoonnummer en toestemming.

 

Wat mogen bedrijven verder met deze gegevens doen?

Niets. De gegevens mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt en kunnen alleen door de regionale GGD worden opgevraagd.
De gegevens moeten 10 dagen worden bewaard en daarna vernietigd.

 

Wat als klanten hun gegevens niet achter willen laten?

Dat mogen zij weigeren. Een keuze van een klant om contactgegevens niet te geven mag niet leiden tot het weigeren van de toegang.

 

Zijn er uitzonderingen van contactberoepen waarvoor dit niet geldt?

Deze verplichting geldt niet voor beroepen waarvoor de registratieplicht het uitoefenen van het beroep, of de veiligheid of welzijn van betrokkenen in de weg zou staan, bijvoorbeeld voor zorgverleners, handhavers, opsporingsambtenaren.