Q&A horeca, toerisme, cultuur en sport: vragen en antwoorden voor ondernemers

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact

De coronamaatregelen van het kabinet hebben grote consequenties voor ondernemers in de horeca, cultuursector, sport en het toerisme. Er leven veel vragen bij ondernemers over de precieze uitwerking van deze maatregelen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop. 

 

Welke regels gelden er nu voor de horeca?

Sinds 5 juni is de horeca weer open. Lees hier welke regels op dit moment gelden voor de horeca

 

Vanaf 25 september moet er in alle horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het ID worden gecontroleerd. In alle horeca (inclusief nachtclubs en discotheken) blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden.

    

Welke regels gelden er nu voor de organisatie van evenementen?

Het verbod op het organiseren van meerdaagse evenementen is tot 1 september 2021 verlengd. Het gaat hierbij om meerdaagse evenementen met overnachting, waarbij bezoekers alleen toegelaten zouden worden met een coronatoegangsbewijs. Ook het verbod op eendaagse evenementen is door het kabinet verlengd tot 1 september. Alleen kleinschalige evenementen buiten, zonder vaste zitplaats zijn vanaf 14 augustus onder zeer strenge voorwaarden weer toegestaan. Zo mogen er niet meer dan 750 bezoekers worden toegelaten en moeten zijeen coronatoegangsbewijs kunnen overleggen. Dat betekent een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud of een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor het evenement. Lees hier meer over de voorwaarden. Evenementen met een vaste zitplaats zijn onder voorwaarden toegestaan. Lees hier meer over de voorwaarden.

 

Vanaf 25 september geldt dat evenementen weer kunnen plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. 

  • Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd.
  • Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd.
  • Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur.

  

Wat zijn de regels voor culturele instellingen zoals musea, theaters, bioscopen en concertzalen?

Culturele instellingen zoals musea, theaters, bioscopen en concertzalen zijn weer open. Lees hier alle coronaregels rond culturele instellingen.

 

Vanaf 25 september moet bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het ID worden gecontroleerd.

 

 

Komt er aanvullende steun voor getroffen sectoren?

 

Het kabinet heeft de toezegging gedaan om de nachthoreca financieel tegemoet te komen wanneer ze na 1 oktober nog gesloten zou zijn. Daarom werkt het kabinet aan een TVL-achtige regeling voor de nachthoreca in het vierde kwartaal. Omdat door de capaciteitsbeperking van 75% voor ongeplaceerde evenementen die binnen plaatsvinden bepaalde activiteiten zoals concerten nog getroffen worden, wordt er voor deze groep een tegemoetkoming onderzocht. Aan de uitwerking van deze regelingen wordt nog gewerkt.

 

Wat zijn op dit moment de regels rond sport?

Er is weer meer mogelijk als het gaat om sport. Lees hier alle coronaregels als het gaat om sport

 

Mogen toeristen uit het buitenland naar Nederland komen?

Afhankelijk van uit welk land men komt, is reizen vanuit het buitenland mogelijk. Lees hier welke regels gelden voor het reizen naar Nederland vanuit het buitenland.