Beperkte ruimte? Dat lossen de Nederlanders wel op

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
28-02-2017

In het dichtbevolkte Nederland moeten we woekeren met de ruimte. Dan is het handig als je meerdere functies kunt combineren op dezelfde plek. En die innovatieve toepassingen ook nog eens kunt koppelen aan duurzaamheid. Dit zijn drie Hollandse uitvindingen tegen ruimteverspilling.

 

Nederland wil zich internationaal profileren als sustainable urban delta. We moeten efficiënt omgaan met de ruimte, ons wapenen tegen het water, en ook nog eens zoeken naar duurzame en innovatieve oplossingen. Slagen we daar in, dan kunnen we de resultaten vermarkten – zoals dat heet – in het buitenland. Want daar hebben ze ook sustainable urban delta’s, en zijn de problemen met bijvoorbeeld wateroverlast vaak nog een orde groter. Zo kan Nederland de rest van de wereld helpen en er nog aan verdienen ook. 

 

Rugbyen boven auto's

Een parkeergarage onder een sportveld? Kan dus. Slim qua ruimtegebruik en nog duurzaam ook
Een parkeergarage onder een sportveld? Kan dus. Slim qua ruimtegebruik en nog duurzaam ook
Foto: Radboud Universiteit

Op het complex van de Radboud Universiteit in Nijmegen was in 2009 behoefte aan een nieuw voetbal- annex rugbyveld, én aan meer parkeerruimte. Ondertussen moest het groen op de campus behouden blijven. De oplossing: een nieuw veld met daaronder een parkeergarage voor 430 auto’s. Het veld mocht niet te zwaar zijn. Dus moest het kunstgras worden. Met behulp van een krattenconstructie is het gewicht van het veld verder naar beneden gebracht. Voor de afwatering is onder de parkeergarage een waterberging aangelegd. Het opgevangen regenwater wordt gebruikt voor de besproeiing van de sportvelden. De snelle afwatering zorgt ervoor dat het veld 10 minuten na een flinke hoosbui weer bespeelbaar is, tegen 2 uur bij andere velden.

 

Na een hoosbui is het veld binnen 10 minuten weer bespeelbaar

 

De combinatie is in 2011 in gebruik genomen. ‘De rugbyers en de voetballers zijn er tevreden mee, en van de gebruikers van de parkeergarage hoor ik ook geen klachten’, zegt Marc van Beurden, coördinator faciliteitenbeheer van de universiteit. ‘Het is alleen een beetje zuur dat de KNVB nog steeds geen wedstrijden voor de hoogste teams toestaat op velden waar extra lijnen op staan. Daar zijn ze rechtlijnig in. Jammer, want het gebruik van combivelden is ook een voorbeeld van efficiënt ruimtegebruik.’

 

Groenten van eigen dak

't Is goed boeren op dit Rotterdamse dak. En er wordt ook nog eens extra regenwater en CO2 mee opgenomen.
't Is goed boeren op dit Rotterdamse dak. En er wordt ook nog eens extra regenwater en CO2 mee opgenomen.
David Rozing/HH

Op het dak van het Schieblock, een oud kantoorpand in het centrum van Rotterdam dat nu dienst doet als verzamelgebouw voor creatieve bedrijven, ligt een tuin waar groenten worden gekweekt voor de verkoop. Zo’n vijf jaar geleden kwam dat idee op bij het Rotterdams Milieucentrum, een van de huurders in het gebouw. De buren van architectenbureau ZUS speelden met hetzelfde idee, waarna gezamenlijk werd opgetrokken.

Rotterdam stimuleert de beplanting van daken. Planten houden het regenwater vast, nemen CO2 op, maken de stad groener en zorgen voor verkoeling: een beplant dak wordt hooguit 30 graden warm in de zomer, een zwart bitumen dak kan tot 80 graden warm worden. Vaak wordt gekozen voor vetplanten. Het Milieucentrum en ZUS wilden het een stap verder brengen. Op een bodem van substraatmix (het dak is te zwak voor echte grond) worden kruiden, groenten en fruit verbouwd die verkocht worden aan het ontbijt- en lunchpaviljoen op het dak en restaurants in de omgeving. Ook worden er honingbijen gehouden.

 

Groen dak maakt de stad koeler in de zomer

 

‘Dit type daktuinen is vrij nieuw. Wij waren de eerste in Europa’, zegt projectleider Wouter Bauman van het Milieucentrum. ‘We zijn gewoon begonnen en zijn er via trial and error achter gekomen wat werkt en wat niet. Aan aardappelen en peulvruchten verdien je bijvoorbeeld niks. Nu hoeven we geen winst te maken, maar we willen wel quitte spelen. Dat is dit jaar voor het eerst gelukt, mede door de inzet van vrijwilligers.’

De daktuin trekt veel bezoekers en wordt ook gebruikt voor educatieve doeleinden. Voor fijnstof uit de stad op de planten hoeven de restaurateurs niet bang te zijn. Fijnstof wordt niet opgenomen door planten. Dus goed wassen is voldoende. 

 

Geluidwerende zonnecollector

Een geluidswal langs de snelweg die zonne-energie opvangt: mooi voorbeeld van functioneel en duurzaam ruimtegebruik
Een geluidswal langs de snelweg die zonne-energie opvangt: mooi voorbeeld van functioneel en duurzaam ruimtegebruik
Branko de Lang/ANP

Nederland telt 5 miljoen vierkante meter geluidsscherm langs de snelwegen. Als je dat oppervlak nog ergens anders voor kan gebruiken, tikt dat lekker aan. Als zonnecollector bijvoorbeeld. In de jaren negentig is dat uitgeprobeerd langs de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel en de A27 bij Utrecht, met zonnepanelen op de bestaande geluidsschermen. ‘Daar is commercieel nooit gevolg aan gegeven in verband met de gevoeligheid voor externe invloeden als vervuiling, vernieling, graffiti en diefstal’,  zegt Stijn Verkuilen, innovatiemanager bij bouwbedrijf Heijmans.

Hij is zelf betrokken bij een nieuwe variant van het zonnegeluidsscherm. Daarbij worden glazen of kunststof geluidspanelen geschikt gemaakt voor het opwekken van zonne-energie. Dat gaat via zonnecellen die in het frame zitten. Diefstal van losse panelen, zonder het frame, heeft geen zin. De schermen kunnen aan beide zijden licht opvangen, in tegenstelling tot zonnepanelen die precies op het zonlicht afgesteld moeten worden.

 

Diefstal en graffiti hielden zonnecellen langs de snelweg tot nu toe tegen

 

Het was de TU Eindhoven die bij Heijmans aanklopte met de vraag hoe de ontwikkelde techniek om zonne-energie op te wekken gebruikt zou kunnen worden. Heijmans en de TU vormden een consortium met andere bedrijven en Energieonderzoek Centrum Nederland onder de noemer Solar Noise Barriers (SONOB). Het systeem dat daaruit voortkwam is de afgelopen jaren uitgetest op twee schermen van 5 meter breed en 4,5 meter hoog langs de A2 bij Den Bosch. Daar is uitgekomen dat met 1 kilometer scherm vijftig huishoudens een jaar lang van stroom kunnen worden voorzien.

Het is de bedoeling om dit jaar met grotere projecten aan de samenleving te laten zien hoe en dat het werkt. ‘Uiteindelijk moeten deze zonnegeluidsschermen een haalbare businesscase worden’, zegt Verkuilen. ‘Als dat de komende jaren lukt, kunnen we het breed uitrollen in Nederland. We beperken ons daarbij niet tot één techniek. Op die manier kunnen ook nieuwe technieken worden opgenomen, want de zonne-energiemarkt is volop in beweging.’

Hij verwacht dat het in de toekomst standaard wordt om objecten in de gebouwde omgeving meerdere functies te geven. Zo kunnen ook gevels van gebouwen gebruikt worden als zonnescherm. 

Zo werkt dat dus zo'n garagesportveld

Even gluren op de dakakker? Kijk hier maar eens dan

Stroom opwekken met een geluidsscherm: hoe slim is dat

Paul Scheer
redacteur Forum
+31 70 3490 169