Hoe eerlijk is de PvdA van Lilianne Ploumen voor ondernemers?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
02-02-2021

Beste Lilianne Ploumen, het partijprogramma van de Partij van de Arbeid (PvdA) lag er al toen jij de fakkel overnam van Lodewijk Asscher. En net als jij zelf, zit het partijprogramma van de PvdA vol met ambities. Daar houden ondernemers van. Maar we zijn het niet altijd eens over hoe we die ambities vervolgens waarmaken.

 

Een eerlijker en fatsoenlijker Nederland. Dat is de titel van jullie ruim 100-tellende verkiezingsprogramma. En er worden gelijk spijkers met koppen geslagen: de coronacrisis laat zien dat er werk aan de winkel is in Nederland. Net als wij streven jullie naar het tillen van Nederland naar een volgend plan. Dat gaat alleen maar door te investeren in infrastructuur, in onderzoek, onderwijs en in innovatie. Gelukkig zijn jullie daarin ook ambitieus. En hechten jullie – net als wij – belang aan stabiliteit en een sterk Europa.

Verkiezingsprogramma's langs de meetlat van ondernemersIn de aanloop naar de verkiezingen van 17 maart analyseert opinieblad Forum de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen die nu een coalitie vormen en de volgens de peilingen andere grootste partijen: VVD, D66, CDA en CU en PvdA, GroenLinks, SP en PVV. Volg de wekelijkse serie via www.vno-ncw.nl/forum

Toch vallen er ook nog wel wat verbeterpunten te noemen, vinden ondernemers. Zo zijn wij ook voor een klimaatneutraal Nederland, maar willen dat op een andere manier bereiken dan jullie. Dat geldt net zo goed voor sociaal ondernemerschap en voor de aanpak van ondermijning.

Drie goede plannen uit het verkiezingsprogramma van de PvdA:

 

1. Investeren, investeren, investeren

De PvdA wil investeren, dat is wel duidelijk. Het woord zelf komt maar liefst meer dan honderd keer voor in jullie programma. Investeren in innovatie, onderzoek en infrastructuur. Goed plan: ondernemers willen heel graag de overheid als actieve investeringspartner. Willen we echte vooruitgang met nieuwe technologie bereiken, schrijft de partij, dan kunnen we dit niet overlaten aan de markt. Inderdaad, er zijn genoeg bedrijven die staan te springen om technologische oplossingen te leveren, maar ze kunnen het vaak niet alleen. Investeringen moeten volgens de PvdA gedaan worden in watermanagement, voedselzekerheid, schone energie, zorg en kunstmatige intelligentie. Daar zijn ondernemers het helemaal mee eens en daar worden ze dan ook graag bij betrokken. De partij is van plan om alle regio's aan bod te laten komen. Zo moeten er meer goede internationale treinverbindingen komen van Limburg naar België en Duitsland, een snelle en schone verbinding tussen Amsterdam en Almere, en moet de Lelylijn worden aangelegd. Ook moet er in het noorden stevig geïnvesteerd worden in waterstof. Kom maar op, zeggen ondernemers.

Investeren om de crisis uit te komen? Goed idee: deze projecten kunnen dat goed gebruiken

 

2. Meer aandacht voor jong vakmanschap 

Wij roepen het al jaren: studenten die tot lasser, monteur of verpleegkundige worden opgeleid, zijn onmisbaar. Ondernemers steken in het opleiden van deze mensen veel geld en tijd, terwijl ze daar maar mondjesmaat voor gecompenseerd worden, bijvoorbeeld in de vorm van de subsidie praktijkleren. Het is dan ook positief dat de PvdA meer geld wil uittrekken voor bbl-opleidingen, waarbij studenten vier dagen per week het vak leren bij een ondernemer en een dag in de week naar school gaan. Sowieso is meer waardering voor vakmanschap een must, omdat onze samenleving deze vakmensen van het mbo hard nodig heeft. Ook is het een goed idee om samen, onderwijs en het bedrijfsleven, te gaan kijken waar én hoe het mbo-onderwijs nog beter kan.

Lees ook: waarom de subsidie praktijkleren voor ondernemers heel belangrijk is

 

3. Van werk naar werk moet de norm worden

Een fijne baan bij een werkgever, dat gunt de PvdA alle Nederlanders. Kortom: werkzekerheid. Bij werkverlies snel kunnen overstappen naar een andere baan, in plaats van terechtkomen in een uitkering. Dat laatste willen werkenden niet, maar werkgevers – die staan te springen om personeel – ook niet. Daarom moet werkloosheid niet langer een individueel risico zijn, vindt de partij, maar een gedeelde verantwoordelijkheid. Dat willen ook ondernemers: er zou een infrastructuur moeten komen die mensen naar nieuw werk helpt in tekortsectoren, nog voordat ze werkloos worden. Mét een leerrekening, waar overheid, bedrijven en werknemers gezamenlijk in investeren, vinden ondernemers. De PvdA wil scholing alleen bij de werkgever neerleggen, maar het is juist goed om te beseffen dat werknemers daar zelf ook verantwoordelijk voor zijn. En net als ondernemers, wil de PvdA dat arbeidscontracten veel minder complex worden. En een eind maken aan problemen bij het gebruik van verschillende contractvormen. Ja, er zijn nuanceverschillen tussen de partij en wat ondernemers graag zien, maar de gedeelde boodschap is duidelijk: van werk naar werk moet de norm worden.

Lees ook dit interview met hoogleraar Ton Wilthagen: 'De arbeidsmarkt heeft een drastische make-over nodig'

 

Het artikel gaat verder na de foto 

Ten tijde van het schrijven van het verkiezingsprogramma was Lodewijk Asscher nog lijsttrekker. Nadat hij zich besloot terug te trekken, werd Lilianne Ploumen verkozen
Ten tijde van het schrijven van het verkiezingsprogramma was Lodewijk Asscher nog lijsttrekker. Nadat hij zich besloot terug te trekken, werd Lilianne Ploumen verkozen
Foto: Sacha de Boer/ANP

Drie minder goede plannen van de PvdA:

 

1. De aanpak van ondermijning gaat nog niet ver genoeg

De PvdA wil ondermijning flink aanpakken. Graag, zeggen ondernemers. Ondermijning – waarbij de onderwereld en de bovenwereld verknoopt raken, met alle gevolgen van dien – kan ondernemers kapot maken. Het is dan ook heel fijn dat de partij ondermijning wil aanpakken. Maar het is geen goed idee dat de PvdA alleen burgemeesters toegang wil verschaffen tot informatie over ondermijning, zoals waar malafide ondernemers zich bevinden. De partij schrijft zelf heel terecht: kennisdeling is nu te beperkt, en kennis is belangrijk voor de aanpak van ondermijning. Maar waar zijn ondernemers in dit verhaal? Een enorme gemiste kans: betrek nou juist bedrijven bij die kennisdeling. Het is juist de sterke combinatie van ondernemers – die soms zelf dagelijks de gevolgen van ondermijning zien en meemaken – en gemeenten die ervoor kan zorgen dat dit soort criminaliteit de kop in wordt gedrukt. Zeker omdat ondernemers vaak zelf ook veel informatie hebben die gemeenten weer kunnen helpen.

Lees hier wat het probleem voor ondernemers is: Hier verwacht je toch geen hennepkwekerij?!

Wie is Lilianne Ploumen?Tijdens de jaarwisseling zal Lilianne Ploumen (58) er geen seconde bij hebben stilgestaan dat zíj de lijsttrekker zou worden voor de PvdA bij de komende Tweede Kamer­verkiezingen. Maar dat is ze wel sinds 23 januari, nadat Lodewijk Asscher zijn taak neerlegde. Ploumen studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit en werkte onder meer bij Foster Parents Plan, Mama Cash en Cordaid voor ze overstapte naar de politiek. Ze werd minister voor Buitenlandse Handel in het kabinet Rutte-II en sinds 2017 is ze Tweede Kamerlid. Als dochter van een melkboer vindt ze het belangrijk dat iedereen een eerlijke kans krijgt. 

2. Sociaal en groen ondernemerschap wordt de norm: straf niet af, maar stimuleer

Sociaal en groen ondernemerschap wordt de norm, vindt de partij. Bedrijven moeten voortaan hun maatschappelijke missie vastleggen, oftewel hun raison d’être. Helpen ze mensen en planeet en maken ze daarbij winst dan krijgen ze extra hulp en bescherming – wat voor hulp en bescherming wordt niet duidelijk. Bedrijven die winst maken ten koste van mens en planeet hebben geen bestaansrecht, zegt de PvdA. Sociale en groene ondernemers krijgen een voorrang bij aanbestedingen van de overheid. Het klinkt als een nobel streven, maar in de praktijk is dat ontzettend ingewikkeld. Want welke bedrijven maken er nou echt winst ten koste van mens en planeet? Wat zal het 'afstraffen' doen met de werkgelegenheid? En hoe kunnen bedrijven zich dan verbeteren? De insteek zou wat ons betreft anders moeten zijn: hoe kunnen we bedrijven stimuleren en helpen om zich te richten op brede welvaart met oog voor zowel mens als planeet op basis van economische groei? Want daar heeft iedereen wat aan en daar zijn ook ondernemers – die immers ook streven naar een betere, eerlijke wereld – zeker voor. Bovendien kun je je afvragen wat de meerwaarde is van zo'n raison d'être. In Nederland hebben we immers al het Rijnlandse model van corporate governance, waarbij bedrijven rekening houden met álle stakeholders. Zoals het ook zou moeten. Wel is het van belang goed te kijken of in de toekomst aanpassingen nodig zijn.

Lees ook: Sociale ondernemingen aparte status? Nee, onderscheid is niet nodig

 

3. Investeren in duurzame energie kan echt slimmer

's Werelds grootste elektrolyzer voor groene waterstof bouwen op de Maasvlakte, Tata Steel kan de eerste schone staalfabriek ter wereld worden, energie-eilanden aanleggen op de Noordzee: het zijn allemaal waanzinnige plannen van de PvdA. Met het juiste beleid draait de Nederlandse economie in 2030 op schone groei, schrijft de partij, in plaats van op vervuilende brandstoffen. Daar kan toch niemand het mee oneens zijn? Alleen die ambitie staat nogal haaks op het willen belasten van grootverbruikers van energie. Vaak wordt er gedacht dat als bedrijven maar meer belasting moeten betalen, ze wel gaan verduurzamen. Een denkfout: veel bedrijven willen wel, maar kunnen nu nog niet omdat er bijvoorbeeld nog te weinig schone energie beschikbaar is. Hen vervolgens extra straffen met hogere belastingen op fossiele brandstoffen, zal de maatschappij zeker niet brengen richting het ideaal van de PvdA van schone groei in 2030. Wat wel helpt, is met het bedrijfsleven in een gesprek gaan en kijken waar ondernemers nou in de praktijk tegenaan lopen bij de verduurzaming van hun bedrijf.

Lees ook: Energiebesparing, dat is lastiger dan je denkt voor deze papierfabriek

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Judith Katz
eindredacteur Forum
+31 70 3490 162