Laat Duitsland voorbeeld zijn voor industriebeleid

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-05-2013
  • Nederlands industriebeleid jarenlang weinig consequent
  • Neem voorbeeld aan de Duitsers

Nederland en Duitsland, twee buren die economisch erg met elkaar verbonden zijn. Toch doet de eerste het economisch slechter dan de tweede. Een belangrijke reden is het consequente industriebeleid van de Duitse overheid. Daar moet het kabinet-Rutte een voorbeeld aan nemen bij de verdere vormgeving van het topsectorenbeleid.

‘In hoog tempo laten we de industriële samenleving van de 19de en 20ste eeuw achter ons. Nederland wordt een kennis- en dienstensamenleving’, voorspelde het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende IV in 2007. Inmiddels is door de crisis alles veranderd. Het belang van de industrie, van hightech tot voeding, als export- en innovatiemotor staat weer op de agenda.

Het gerenommeerde economische onderzoeksinstituut iw Köln heeft in 2012 het industriële vestigingsklimaat en de dynamiek in de belangrijkste industrielanden onderzocht. Duitsland behoort volgens dit onderzoek tot de wereldwijde top onder de noemer strong and growing. Ook Nederland wordt aangemerkt als sterk industrieland, maar veel minder dynamisch: strong and shrinking.

Meest waarschijnlijke reden voor dit verschil: Duitsland voert sinds jaar en dag een consequent industriebeleid, terwijl in Nederland dat beleid om de paar jaar wijzigt. Ook de opkomst van China heeft aan het Duitse beleid weinig veranderd. Dat geeft bedrijven vertrouwen en duidelijkheid voor de langere termijn.

Met het topsectorenbeleid is er hernieuwde aandacht voor de Nederlandse industrie, die er nu een stuk beter voorstaat in de beeldvorming dan in 2007. Maar het topsectorenbeleid is nog niet af. Het komt nu in een belangrijke fase waarin de fundamenten voor dit beleid moeten worden gelegd, met een duidelijke en vraaggestuurde inzet van publieke onderzoeksmiddelen en een stevig techniekpact. Dat laatste moet een belangrijk knelpunt van de industrie aan­pakken: het gebrek aan technici. Daarna is het zaak het beleid een langere periode vol te houden. Aan de Duitse economie kun je zien waarom.

Dit artikel komt uit de tablet Forum