Subsidies voor stageplekken in mbo nodig

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-07-2013
  • Onderwijsminister vraagt bedrijven om mbo-stageplaatsen
  • Bedrijven willen wel, maar kunnen vaak niet
  • Subsidie kan ze net dat duwtje in de rug geven dat ze nodig hebben


‘Ik gun werkgevers van harte hun vakantie, maar laat ze ook nadenken hoeveel stages ze jongeren kunnen aanbieden’. Die boodschap gaf minister Jet Bussemaker van Onderwijs ondernemers mee, op de valreep van de zomervakantie. De bewindsvrouw vreest dat duizenden scholieren in het middelbaar beroepsonderwijs na de zomer hun opleiding niet kunnen afmaken, omdat ze geen stageplek kunnen vinden.

De oproep van Bussemaker om snel met meer stageplaatsen over de brug te komen is begrijpelijk. Alle mooie initiatieven – zoals het stage- en leerbanenoffensief van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) – ten spijt, is het aantal stageplaatsen alleen maar teruggelopen.

Ondernemers willen er wel wat aan doen. Maar ze staan voor een bijna onmogelijke opgave. De economische omstandigheden zijn niet zo florissant dat zij gemakkelijk een of meer extra stageplekken kunnen creëren. Want daar zijn wel extra kosten mee gemoeid. Veel ondernemers zijn op dit moment al blij als ze hun eigen personeel aan het werk weten te houden.

Het voorstel van de SBB kan een sleutel tot de oplossing zijn. De stichting stelde vorige maand voor om subsidies te verstrekken. Die zouden dan moeten gaan naar werkgevers die stageplekken aanbieden voor mensen die opleidingen volgen waarnaar straks weer vraag is, maar waar nu een tekort aan stages is. De subsidies zouden voor een periode van twee jaar moeten gelden.

Het idee van de SBB is het proberen waard. Het mes snijdt aan twee kanten: mbo-leerlingen hebben in deze economisch moeilijke tijd de kans om op een volwaardige manier hun opleiding af te ronden en bedrijven hebben de zekerheid dat er voldoende goed opgeleide jongeren beschikbaar zijn als de economie weer een beetje aantrekt.

Lees meer over
Dit artikel komt uit de print Forum