Zo straft China de jobhopper af

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-05-2019

Wie denkt dat Nederlandse ondernemers een probleem hebben om goed personeel te vinden, heeft nog nooit in China gekeken. Jobhoppen is er eerder regel dan uitzondering. Tenminste... tot dat invloed blijkt te hebben op je sociale kredietstatus. Big Brother 4.0?

 

‘Het is niet gemakkelijk om goed personeel vast te houden’, verzucht Yi Jian Wu in zijn kantoortje in het grijze Zhangjiang Hi-Tech Park in Shanghai. Hij kijkt uit over een nu nog volle kantoortuin waar hij met zeventig man personeel Xiao Bai ontwikkelt, een tafelmodel robot met een vriendelijke stem die kinderen helpt bij hun huiswerk. Wu kwam op het idee toen hij een robotvriendinnetje wilde bouwen voor zijn eigen dochter. Hij wéét dat zijn bedrijf zo solide is als zijn beste ingenieurs –het soort mensen dat elk Chinees bedrijf wel wil hebben. Daarom is hij trots dat bij hem zeven op de tien mensen langer dan een jaar in dienst is.

Een bedrijf als dat van Wu past bij de doelstelling van de Chinese regering: nieuwe technologie van eigen bodem moet China in 2025 wereldleider maken in hightech-innovatie. Miljarden worden eraan gespendeerd. Sinds hightech hip and happening is weten ingenieurs echt wel wat ze waard zijn.

 

Jobhopper heeft geen hart voor de zaak

Loonsverhogingen van 20 procent zijn heel normaal, en krijgt een werknemer niet waar hij om vraagt, dan is een beter betaalde baan zo gevonden. Zo verandert een op de vijf werknemers jaarlijks van werkgever. In het beste geval krijgt Wu zijn ingenieur zo ver om twee weken te blijven en zijn taken over te dragen – in het slechtste geval meldt hij zich af met een sms’je. Want hart voor de zaak, dat zit er bij Chinezen niet van oudsher ingebakken.

 

'als je geregeld van baan wisselt, komt je kredietscore in gevaar'

 

Ook in andere sectoren wordt geklaagd over het hoge verloop. Zo klaagde een hr-manager van vastgoedbedrijf Yinyi, in een grote stad even ten zuiden van Shanghai, in de Chinese media dat hij wel vergoedingen moet betalen aan ontslagen personeel, maar niets kan doen wanneer de werknemer zelf vertrekt. Dat kan dankzij het plan van lokale ambtenaren weleens veranderen. ‘Als iemand regelmatig van baan wisselt, komt zijn persoonlijke kredietscore in gevaar’, legt een verantwoordelijke ambtenaar uit in een Chinese krant.

Zo’n kredietscore is ingevoerd om de kredietwaardigheid van burgers en bedrijven te beoordelen. Wie slecht scoort krijgt bijvoorbeeld geen lening bij de bank. Het systeem is nu nog veelal vrijblijvend, maar wordt binnenkort landelijk uitgerold.

 

Er staat straks een straf op jobhoppen

Geen slecht idee om consequenties te verbinden aan jobhoppen, vindt Wu Yi Jian. Als het plan doorgaat, kan Wu in een register checken wat de status van sollicitanten is. Zijn ze loyaal of niet? ‘Als mensen binnen korte tijd vaak veranderen van baan, gaan werkgevers twijfelen aan hun enthousiasme.’ Loyaliteit is belangrijk, vindt Wu. Daarom kijkt hij niet alleen naar cv’s als hij mensen aanneemt, maar ook naar hun motivatie. ‘En ik stel een bonus in het vooruitzicht voor wie blijft. Ik heb een klein bedrijf, maar robots hebben de toekomst.’

 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Eefje Rammeloo
+31 70 349 0165