Het project: het CoSta-programma

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
31-05-2021

In het programma CoSta (de afkorting staat voor corporates en start-ups) leren verschillende gevestigde ondernemingen hoe ze het beste kunnen samenwerken met innovatieve start-ups. Sinds 2017 geven MKB-Nederland en VNO-NCW het samen met KPN vorm, nadat ze het stokje overnamen van Techleap.

 

‘Natuurlijk kan niet iedere onderneming de nieuwe Coolblue of Google worden’, vertelt programmamanager Kasper Buiting. ‘Maar het is wel jammer dat de doorgroei van start-ups in Nederland vaak hapert. Terwijl Nederland in aantallen start-ups echt niet onderdoet voor het buitenland.’ Start-ups zijn belangrijk voor de economie en brede welvaart van Nederland. En grotere bedrijven hebben vaak behoefte aan de vernieuwende producten en diensten die ze aanbieden. Andersom hebben start-ups bedrijven nodig, bijvoorbeeld om hun producten aan de man te brengen en op te schalen. Door samen te werken kunnen ze elkaar versterken en van elkaar leren.

 

Leren van elkaar

Vruchtbaar samenwerken is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom brengt CoSta diverse grote corporates bijeen om van elkaar te leren, te netwerken en te sparren. Veel van de 26 deelnemers houden zich al lang bezig met innovatie en R&D en hebben uitgebreide ervaring met dit soort samenwerkingsverbanden. Bedrijven die het nog maar relatief kort doen, kunnen daar veel van opsteken.

CoSta organiseert jaarlijks meerdere bijeenkomsten onder voorzitterschap van Harry van Dorenmalen. Die staan in het teken van een van de zes interne- en externe thema’s van CoSta. De interne thema’s zijn governance, commitment en enablers. Dan zijn er nog de externe thema’s search & connect (hoe vind je de start-up die de oplossing heeft voor je probleem?), assessment (hoe beoordeel je het idee of businessmodel van een jonge onderneming?) en ecosystemen.

 

Ecosystemen inrichten

De recentste CoSta-bijeenkomst ging over dat laatste thema. Hoe richt je een ecosysteem in met bedrijven en start-ups die in hetzelfde (soms fysieke) gebied actief zijn? Hoe maak je daar optimaal gebruik van? Ook worden er actief externe experts in één van de zes onderwerpen bij betrokken. ‘Zo vertelden ambtenaren van EZ en OCW over de ecosysteemstrategie van de overheid en hoe het bedrijfsleven daarop kan aanhaken, terwijl onderzoekers van de Universiteit Utrecht het onderwerp in internationaal perspectief plaatsten.’

 

Progressiematrix en CoSta Award

Er is een progressiematrix ontwikkeld om te achterhalen hoe je bedrijf scoort op de zes onderdelen en waar mogelijkheden en kansen liggen. Vorig jaar werd ook voor het eerst de CoSta Award uitgereikt aan de meest succesvolle samenwerking tussen corporates en start-ups. Dat evenement wordt op 29 september opnieuw gehouden. ‘Met CoSta willen MKB-Nederland en VNO-NCW een brug slaan tussen corporates en disruptieve start-ups en scale-ups. Succesvolle samenwerking tussen deze groepen is van groot macro-economisch belang.’

 

Wil je meedoen met CoSta? Neem dan contact op met Kasper Buiting of Robin Biersma.

 

Meer informatie over CoSta op de projectpagina.