Van 60 naar 4 liter water voor de teelt van één kilo tomaten

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-07-2019

Duurzaamheid is voorwaarde bij de zoektocht nieuwe oplossingen voor de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. De tuinbouwsector, met veel mkb’ers, levert er een substantiële bijdrage aan. Zo is de benodigde hoeveelheid water voor de teelt van één kilo tomaten – elders in de wereld zo’n 60 liter – teruggebracht tot 4 liter. Een belangrijk resultaat voor landen waar water schaars is.

 

Bedrijven uit de sector kwamen er over bijeen in Nigeria - een land met grote behoefte bestaat aan oplossingen voor meer voedselzekerheid - tijdens een seminar over publiek-private samenwerking in de land- en tuinbouw. Dit in aanwezigheid van de Plv. Minister van Landbouw van Nigeria Dr. Mohammed Belo Omar en Minister Kaag. Zij ontvingen uit handen van boegbeeld van de Topsector T&U Loek Hermans de publicatie ‘Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en de SDG’s: voorbeelden uit de praktijk’ . Daarin delen de bedrijven hun inzichten vanuit hun duurzaamheidsbeleid en laten ze concreet zien hoe ze bijdragen aan de realisatie van de 17 Sustainable Development Goals (SDGs), de wereldagenda tot en met 2030.  

 

De publicatie staat boordevol inspirerende voorbeelden om inzichtelijk te maken aan de hand van de SDG’s - een taal die wereldwijd wordt gesproken – welke bijdrage wordt geleverd. Onder meer gaat het om het vergroten van inkomens en de levensstandaard van veel boeren in ontwikkelingslanden.

 

“Veel boeren in ontwikkelingslanden leven in armoede. Ze halen bij lange na niet het maximale uit hun grond. Het ontbreekt ze vaak aan vaardigheden en basale kennis over groenteteelt”, weet Maaike Groot van East-West Seed (EWS). Het bedrijf levert kwaliteitszaad aan 19 miljoen kleine boeren en staat bovenaan de Access to Seeds Index (de Access to Seeds Index evalueert en vergelijkt zaadbedrijven op basis van hun inspanningen om de toegang tot kwaliteitszaden van verbeterde variëteiten voor kleine boeren te verbeteren). “Door voorlichting en trainingen kunnen kleine boeren hun productie vergroten. En daarmee hun inkomen en levensstandaard. Bovendien produceren ze voor de lokale markt, ze zijn dus belangrijk voor de voedselvoorziening.”

 

De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen heeft de ambitie om wereldleider te zijn in oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van tuinbouw en voeding en groene omgeving. Bedrijven, kennisinstellingen en overheid werken in de topsector samen om concrete bijdragen te leveren aan de wereldwijde opgaven waar we voor staan. Van zaadveredelaar tot kassenbouwer en van groentekweker tot technologieleverancier; als keten heeft de sector veel invloed op voeding, energie en klimaat. Honger bestrijden. Oplossingen bieden voor de klimaatverandering. De wereld beter maken. Daar gaat het de sector om en daarvoor werken ze heel internationaal. De gelanceerde publicatie is om die reden ok in het Engels beschikbaar en een leestip voor wie wil weten wat er zoal mogelijk is op het gebied van innovatieve oplossingen vanuit de tuinbouw.