Verslag uit Brussel door Winand Quaedvlieg (Deel 9)

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-04-2018

De EU en het VK zijn inmiddels begonnen met gesprekken over de volgende stap: de contouren van het akkoord dat de toekomstige relatie tussen de EU en het VK moet vormgeven. Je zou dus kunnen denken: dat gaat wel goed. Maar daar is het véél te vroeg voor. Ondernemers moeten dus zonder dralen doorgaan met hun concrete Brexitvoorbereidingen: wat moet je in je bedrijf geregeld hebben om aan de grens aan de douaneformaliteiten te kunnen voldoen? En hoe ziet mijn waardeketen eruit?

 

Na de Europese Top van eind maart is het Brexitproces een nieuwe fase ingegaan. Er ligt nu een concept akkoord voor de uittreding van het VK uit de EU, en over belangrijke delen daarvan zijn de EU en het VK het eens. Dat geldt bijvoorbeeld voor de eindafrekening en de burgerrechten. Ook over de tekst over het transitie-akkoord, dat de tijd moet overbruggen tussen het vertrek van het VK en het in werking treden van een nieuw handelsakkoord, bestaat overeenstemming. Dat transitie-akkoord was tot nu toe het belangrijkste interim lobbydoel voor het bedrijfsleven. Omdat dit allemaal bereikt is, besloot de EU ook gesprekken te beginnen over de volgende stap: de contouren van het akkoord dat de toekomstige relatie tussen de EU en het VK moet vormgeven.

 

Je zou dus kunnen denken: dat gaat wel goed. Maar daar is het véél te vroeg voor.
VNO-NCW Voorzitter Hans de Boer bezocht eind maart twee dagen Londen en sprak daar uitgebreid met Nederlandse bedrijven, politici, denktanks, adviseurs van premier May en de Britse pers. En dan blijkt dat de Britse politieke besluitvorming helemaal op slot zit. De politiek wil een Brexit, de economie toont dat dat veel geld gaat kosten en zo lang je dat allemaal versluiert in mist kan de Conservatieve partij bij elkaar gehouden worden. Het flink opschuiven van noodzakelijke besluiten zou dus wel eens onderhandelingstactiek kunnen worden. Dat betekent voor bedrijven dat ze heel laat, veel té laat, duidelijkheid zullen krijgen. En je hoopt dan nog dat het transitie-akkoord er wel komt, maar dat is helemaal niet zeker. Want de Gordiaanse knoop van de Ierse grensregeling moet ook nog worden doorgehakt. En zelfs áls er besloten wordt om via een transitieregeling alles nog even bij het oude te houden na 29 maart 2019, dan geldt dat maar voor dik anderhalf jaar en komt daarna alsnog een breuk waarop bedrijven goed moeten anticiperen.

 

Ondernemers moeten dus zonder dralen doorgaan met hun concrete Brexitvoorbereidingen: wat moet je in je bedrijf geregeld hebben om aan de grens aan de douaneformaliteiten te kunnen voldoen? Er komen maar liefst negen extra processtappen aan de grens. Verder moeten ondernemers goed in het oog hebben hoe het VK in hun waardeketen voorkomt: wat komt er vandaan, en wat gaat er naar toe. Daarbij komen ook weer heel nieuwe elementen op. Je hoort nu dat grote retailers in het VK nu steeds meer van hun toeleveranciers eisen dat producten lokaal in het VK worden geproduceerd. Want dat willen Brexiteers. Zeker voor Nederlandse MKB bedrijven kan dat een grote uitdaging worden.

 

Maar we kijken natuurlijk ook naar de kansen. Inmiddels hebben zich 18 bedrijven in Nederland gevestigd die het VK in verband met Brexit voor gezien houden. En Hans de Boer heeft de ambitie uitgesproken dat we gewoon als Nederland op tijd klaar moeten zijn met de beste, soepelste en meest geavanceerde grensfaciliteiten zodat we de natuurlijke toegangspoort van de EU naar het VK, en van het VK naar de EU kunnen worden. Brexit blijft ons bezighouden, zoveel staat vast.