Weer een stap dichterbij…

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
27-11-2018

Iedere EU leider had vorige week ruim de tijd gehad om te bedenken welke historische woorden hij of zij zou uitspreken afgelopen zondag, toen op de Europese Top in een half uur overeenstemming bereikt werd over het Terugtrekkingsakkoord en de Politieke Verklaring. Het eerste regelt het vertrek van het VK uit de EU, de tweede schetst de hoofdlijnen van de toekomstige relatie over de toekomstige relatie EU - VK. 'Verdrietig', 'geen bloemen geen applaus', 'geen vreugde, geen rouw, maar waardigheid en verantwoordelijkheid', maar toch ook: 'een diplomatiek meesterwerk': zo vertaalden de leiders hun gevoelens bij een stap die de EU blijvend zal veranderen. Voor het eerst stapt een lidstaat uit de EU, en nog wel een grote lidstaat.

 

Althans, als het proces verder verloopt zoals nu gepland. En dat is nog lang niet zeker. Want na de goedkeuring door het Britse kabinet en de regeringsleiders van de EU moet het akkoord nog worden geratificeerd door het Britse parlement en het Europees Parlement. Vooral de uitkomst in het Britse parlement is nog heel spannend. Op dit moment is daar nog geen meerderheid voor het akkoord.

 

Het voorliggende akkoord maakt pijnlijk duidelijk wat Brexit is: een loose – loose exercitie. Een puur ideologisch gedreven proces heeft een uitkomst opgeleverd waarbij de economie in het VK en de EU voelbaar schade zal leiden, terwijl er de facto geen sprake is van take back control door het VK.

 

Wel positief is, dat de EU-27 in het hele proces duidelijk haar kracht heeft getoond: zij had vanaf het begin een glasheldere onderhandelingsinzet en tijdpad, zij behield tot het laatst haar eenheid, en zij bereikte al haar kerndoelen: vastlegging van de burgerrechten, betaling van de eindafrekening, een regeling voor de Ierse grens en een transitieakkoord.

 

Het akkoord is vanuit economisch oogpunt beslist second best vergeleken bij de huidige situatie van lidmaatschap van het VK. Maar het is onvergelijkelijk veel beter dan het alternatief van een chaotische No Deal Brexit. Het is daarmee een rationeel compromis, waarbij een No Deal wordt vermeden en een transitieperiode ruimte geeft voor voorbereidingen op de toekomst. Alles afwegend is het daarom het beste wat op dit moment bereikt kon worden. Dat is ook het meest steekhoudende argument om te hopen dat het akkoord in het Britse Parlement overeind zal blijven.

 

De Brexit saga is nog niet ten einde, en de Britse politiek kan nog rare bokkesprongen maken. Het heeft nu weinig zin om daarover te speculeren. Feit is dat in ieder geval één horde is genomen en dat levert voor ondernemers een heel klein beetje meer zekerheid op. Maar ons advies aan ondernemers blijft onveranderd: work for the best, prepare for the worst.