Commissie streeft naar pan-Europese regeling voor werktijdverkorting

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
02-04-2020

De Europese Commissie wil een continentale regeling voor werktijdverkorting in het leven roepen. Dat gaf Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gisteren aan in haar dagelijkse videoboodschap. De regeling moet voorkomen dat bedrijven in de hardst getroffen regio's hun werknemers massaal ontslaan.

 

Sommige lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, beschikken al over een nationale regeling voor werktijdverkorting. Von der Leyen waarschuwt dat een vergelijkbaar systeem nodig is in de rest van Europa, met name in Italië en Spanje. De Commissie vreest dat duizenden werknemers anders zonder salaris komen te zitten, terwijl hun rekeningen wel doorbetaald moeten worden. Daarnaast gelooft zij dat de economie dankzij een effectieve regeling voor werktijdverkorting veel sneller op gang kan komen aan het einde van de crisis, omdat hiermee wordt voorkomen dat bedrijven dan op zoek moeten naar nieuwe werknemers.

 

Voor het initiatief, dat SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) is gedoopt, wil de Commissie 100 miljard euro lenen op de kaptiaalmarkt. Hiervoor moet een vernieuwd Meerjarig Financieel Kader ten dele garant staan. Voor de rest van de bedrag zullen de lidstaten dit moeten doen. Dat gebeurt echter op vrijwillige basis: iedere lidstaat kan er zelf voor kiezen garant te staan, maar kan die garantie niet achteraf terugtrekken. Von der Leyen stelt dan ook in haar boodschap dat het systeem berust op solidariteit tussen de lidstaten. 

 

Op dinsdag 7 april buigt de Eurogroep zich over het voorstel. De Eurogroep bespreekt dan ook de andere Europese initiatieven om de economische gevolgen van de crisis te bestrijden.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.