COVID-19, hoe nu verder met het Europees mkb-beleid?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-04-2020

Iets meer dan een maand geleden presenteerde de Europese Commissie een ambitieuze MKB-strategie, om het mkb in Europa naar een hoger niveau te tillen. Maar een maand later ziet de wereld er voor ondernemers in Europa toch heel anders uit. De impact van de Coronacrisis op het mkb is ongekend. In heel Europa moet het mkb strijden om de zaak open te houden, letterlijk en figuurlijk.

 

Het dwingt ons om de vraag te stellen, wat heeft het mkb nodig om overeind te blijven? En wat kan de EU doen om het mkb te ondersteunen? We vroegen het aan drie brancheorganisaties, Detailhandel Nederland, Bouwend Nederland en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging.

 

De winkel moet open blijven

Marnix Kleinjan namens DetailhandelNL

 

De COVID-19 crisis is voor elke winkelier een enorm moeilijke periode. Een situatie waarin veel winkeliers wellicht permanent de deuren moeten sluiten, zou voor ons allemaal verstrekkende gevolgen hebben. Winkeliers houden steden levendig en spelen een belangrijke sociale rol, en dat moet zo blijven.  

‘Dit is een moment om met elkaar na te denken hoe we samen verder gaan, ook ná deze crisis’.

Detailhandel Nederland behartigt de belangen van de Nederlandse winkelier ook in Brussel, juist nu, door bijvoorbeeld te vragen om Europa-brede steunmaatregelen, wetgevingsprocessen vooruit te schuiven en de sector de kans te geven om te herstellen van deze crisis. Van winkeliers wordt er ook verwacht dat ze verduurzamen en digitaliseren. Dat kan niet zonder steun, vooral nu niet. Juist nu is het ook belangrijk om de waarden van de Europese interne markt te bewaken, omdat winkeliers in de hele EU erop moeten kunnen vertrouwen dat producten aan kwaliteitseisen voldoen, en dat ze makkelijk in verschillende landen moeten kunnen inkopen en verkopen. Daarnaast vragen wij dat het Europese MKB-actieplan en de steunmaatregelen daarin zo snel mogelijk worden opgezet en ook echt toegankelijk zijn voor de detailhandel (en niet alleen andere MKB-sectoren).

 

Europa kan terugval in bouw/infra afzwakken

Rene Meyboom namens Bouwend Nederland

 

Nederland en zeker Europa ligt voor een groot deel stil, maar veel bouw- en infra activiteiten kunnen hier veilig en verantwoord verder gaan, ondanks Covid-19. Mede dankzij een constructief(!) meewerkende overheid en vakbonden waarmee we een protocol ‘Samen veilig doorwerken’ hebben gemaakt.

 

Natuurlijk zijn er ook grote zorgen. Er worden momenteel te weinig nieuwe bouwplannen voor straks gemaakt, te weinig bouwvergunningen verleend, te veel afgewacht door onzekerheid. Buitenlandse vakmensen zijn vertrokken en de aanvoer van bouwmaterialen uit Europa droogt snel op. En, weet u het nog, we hadden al een PFAS en stikstofprobleem. Kortom, vlek op vlek, en grote zorgen over de langere termijn.

 

Nationaal pleit Bouwend Nederland o.a. voor (woon)fondsvorming, naar voren halen van projecten, versnellen van procedures, BTW verlaging en hulp bij het behoud van onze vakmensen. De EU kan deze nationale maatregelen ondersteunen en versterken. Maar ook door haar Green Deal ambities te vertalen in het sneller en méér verduurzamen van haar infrastructuur en gebouwde omgeving. Door haar MKB strategie nóg meer te richten op energietransitie, verduurzaming en digitalisering. En door haar Skills agenda te focussen op behoud van vakmensen.

 

Lokale bakkers zijn broodnodig

Marie-Hélène Zengerink, NBOV

 

Ook ambachtelijke bakkers worden hard geraakt door de coronacrisis. Ondernemers met lunchrooms, of grote afnemers in de horeca of catering hebben het moeilijk. Ook bakkers in binnensteden, toeristengebieden en grensstreken hebben een stuk minder klanten. Gelukkig houdt de creatieve bakker in ‘de buurt’ de omzet redelijk op peil.

 

En helaas geldt hier, het gemiddelde is een optelling van uitersten. Niet alleen voor de impact van de coronacrisis, maar ook voor de effecten van wetgeving. Kleinere ondernemers kunnen niet alle regels (her)kennen en toepassen of de lasten daarvan dragen. Het is sterk de vraag of er na de coronacrisis ruimte is voor grote nieuwe investeringen. Klimaatmaatregelen, zowel nationaal als Europees, verhogen de lasten voor ondernemers. Lasten die zij na economisch zwaar weer misschien niet kunnen dragen. En dat terwijl deze crisis bewijst dat juist lokale winkeliers broodnodig  zijn. Zij passen zich snel aan de nieuwe werkelijkheid aan  en verdienen dan ook een goed ondernemersklimaat.  

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.